Hlavní obsah

Žádné načasování, žádné ovlivňování politiky. Žalobkyně Bradáčová nekompromisně o kauze Čapí hnízdo

Bradáčová o Čapím hnízdě: Nemám důvod legitimizovat výroky politiků. Policie se do kalendáře nedívá.

 

Reklama

Dostat se do špičkové funkce pro ženu znamená, že musí žít jinak, říká Lenka Bradáčová. Letos už popáté v řadě získala titul nejvlivnější ženy v Česku.

Článek

„Chci, aby trestní řízení v kauze dotace pro farmu Čapí hnízdo co nejdřív skončilo,“ hodnotí pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová případ, který v posledních měsících rozbouřil českou politiku.

Práce jejího úřadu a policie sklízela kritiku od nejvyšších ústavních představitelů včetně šéfa Sněmovny Radka Vondráčka nebo prezidenta Miloše Zemana. Nelíbilo se jim „načasování“ žádostí o vydání poslanců ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

Bradáčová příští rok oslaví dvacet let ve funkci státní zástupkyně. V úvodním videu poodhalila i část soukromí. Mluví o tom, jak těžké je vypracovat se z pozice litoměřické žalobkyně na post šéfky pražského státního zastupitelství, které řeší ty největší korupční a politické případy. „Aby žena uspěla, musí na sebe být velmi přísná. Já jsem. Nemůžu si říct, že dnes třeba trochu povolím,“ říká čtyřiačtyřicetiletá Bradáčová.

Lenka Bradáčová o šikovnosti Davida Ratha, nošení zbraně a odporu k všeobecnému referendu:

Ve druhé části Osmičky Bradáčová hodnotí i korupční kauzu Davida Ratha, která ji vynesla do čela pražského státního zastupitelství. Přestože byl Rath s miliony v krabici zadržený před pěti lety a sedmi měsíci, stále jeho případ není u konce. „Kvalitu našich důkazů, s výjimkou odposlechů, ve veřejném prostoru nikdo nikdy nezpochybňoval,“ říká Bradáčová.

Jak efektivní obhajobu má David Rath a jak jí dokážou žalobci mediálně čelit? Proč Bradáčová nefandí větší přímé demokracii v Česku? A přemýšlí o politické kariéře? Podívejte se ve druhé části Osmičky.

Reklama

Doporučované