Hlavní obsah

Žádné poslední místo. Babiš má být ve volbách lídrem kandidátky

Andrej Babiš má vést středočeské hnutí ANO do parlamentních voleb z prvního místa kandidátky.

 

Reklama

Andrej Babiš má vést středočeské hnutí ANO do parlamentních voleb z prvního místa kandidátky. Konečné slovo o pořadí bude mít republikové předsednictvo a samotný šéf ANO.

Článek

O tom, že má Babiš vést středočeské hnutí z prvního místa, rozhodl v sobotu krajský sněm ANO, když jako volebního lídra chtěly Babiše oblastní organizace uskupení.

Babiš na konci února ohlásil, že bude do Sněmovny kandidovat z posledního místa. „Oblastní organizace ho nanominovaly, aby byl lídrem naší kandidátky, dneska to krajský sněm odhlasoval," uvedl předseda středočeské organizace ANO František Petrtýl.

Už dříve uvedl, že osobně by Babiše preferoval do čela kandidátky, protože když je to lídr strany, měl by být lídrem i ve středních Čechách, kde bydlí.

Na druhé místo kandidátky zvolil sněm místopředsedkyni ANO a středočeskou hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou.

Stejně jako ostatní volební listiny hnutí bude i středočeskou ještě schvalovat republikové předsednictvo. Nedávná změna stanov hnutí přitom dává poslední slovo předsedovi.

Podpora ve sporu se Sobotkou

Petrtýl také řekl, že sněm v sobotu Babišovi vyslovil podporu ve sporu s ČSSD.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podal prezidentovi Miloši Zemanovi návrh na Babišovu demisi. Tvrdí, že nevyjasněné podnikatelské aktivity ministra financí oslabují vládu. Zeman ale demisi zatím nepřijal, ačkoli byla datována k 9. květnu.

„Sněm mu vyslovil podporu, že za ním stojíme v této složité politické situaci," uvedl na adresu Babiše Petrtýl.

Proti Hamáčkovi i Kalouskovi

V čele kandidátek ostatních stran budou ve středních Čechách předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), krajský radní pro školství a poslanec Jan Skopeček (ODS), předseda TOP 09 Miroslav Kalousek nebo místopředseda STAN a hejtmančin náměstek Vít Rakušan, který má být lídrem společné kandidátky STAN a lidovců.

Komunisté nasadí předsedu regionální organizace a poslance Stanislava Grospiče a Piráti celostátního lídra Ivana Bartoše.

Reklama

Doporučované