Hlavní obsah

Žádné rozvolňování, naopak utahování šroubů. Evropu děsí nová vlna epidemie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Několik evropských zemí, včetně Německa, Francie a Itálie, rozšiřuje nebo znovu zavádí tvrdá opatření či uzávěry, zejména kvůli šířícím se nakažlivějším mutacím koronaviru.

Článek

Německo prodlouží uzávěru alespoň do 18. dubna. Uvedla to německá kancléřka Angela Merkelová, podle níž se země nachází ve vážné situaci a závodí s časem ohledně proočkovanosti populace. Němce Merkelová vyzvala, aby pět dnů velikonočních svátků mezi 1. a 5. dubnem strávili doma a omezili kontakty na minimum.

Merkelové se však podle agentury Reuters nepodařilo prosadit uzavření obchodů. Během velikonočních svátků nejsou povolena velká rodinná shledání. Setkat se mohou nejvíce dvě domácnosti nebo pět lidí. Vláda požádá církve, aby velikonoční bohoslužby vedly online.

„Nyní jsme v podstatě v nové pandemii. Britská mutace se stala dominantní,“ uvedla Merkelová v pondělí večer na tiskové konferenci. Zatímco Německo zavádí nová opatření, Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že počet úmrtí na onemocnění covid-19 globálně opět roste, což je podle webu The Guardian zhruba po šesti týdnech poklesu „znepokojující znamení“.

Vedoucí pracovnice WHO pro boj s nemocí covid-19 Maria Van Kerkhoveová uvedla, že k nárůstu počtu úmrtí došlo pátý týden po sobě, přičemž celosvětově agentura eviduje i nárůst nově potvrzených případů. Počet hlášených případů podle ní vzrostl ve čtyřech ze šesti regionů WHO.

„Za poslední týden se počet případů zvýšil o 8 procentních bodů,“ uvedla Van Kerkhoveová. „V Evropě je to až 12 procentních bodů. To je způsobeno situací hned v několika zemích. Zvýšení částečně způsobilo rozšíření varianty koronaviru, která se poprvé objevila v Británii a nyní se šíří na mnoha dalších místech, včetně východní Evropy,“ dodala.

Tzv. britská mutace se podle webu The Guardian šíří alespoň ve 27 evropských zemích. Podle WHO je dominantní v Dánsku, Itálii, Irsku, Německu, Francii, Nizozemsku, Španělsku a Portugalsku.

Ve kterých evropských zemích je situace nejhorší?

Francie

Francie začala o víkendu podle webu The Guardian uplatňovat přísnější omezení. V pořadí již třetí uzávěru oznámil ve čtvrtek premiér Jean Castex kvůli špatné epidemické situaci v několika francouzských departementech a regionu Ile-de-France, kde leží hlavní město. Platit začala od soboty a týká se zhruba 21 milionů lidí, tedy přibližně třetiny obyvatel Francie.

Nová pravidla, mezi něž patří omezení cestování nad vzdálenost 10 kilometrů od bydliště a uzavření většiny obchodů a služeb, které nelze považovat za zásadní, budou platit alespoň čtyři týdny. Podle BBC jsou opatření méně přísná než v předchozích uzávěrách, někteří odborníci se tak ptají, zda budou dostatečná.

Francouzský noční zákaz vycházení nyní začíná o hodinu později v 19 hodin. Školy zůstávají otevřené a všichni zaměstnanci, kteří mohou pracovat z domova, tak musí učinit.

Itálie

Itálie zavedla omezení pro cestování v 10 „červených“ regionech, mimo jiné v Římě, Miláně, Neapoli i Benátkách, píše web Deutsche Welle. Do Itálie je ale z většiny evropských zemí povoleno cestovat po předložení negativního výsledku PCR testu.

Nový režim do „červené“ kategorie automaticky zařadí jakýkoli region, v němž se v týdenním průměru objeví více než 250 případů na 100 000 obyvatel. V takovém případě se tam musí zavřít bary, restaurace a školy.

Celá země bude během velikonočního víkendu od 3. do 5. dubna kategorizována jako červená. Lidé budou muset zůstat doma, pokud nebudou mít k opuštění domova pracovní, zdravotní nebo jiný zásadní důvod. Minulé pondělí země uzavřela školy, proti čemuž po celé zemi protestovaly tisíce italských rodičů, dětí a učitelů.

Nizozemsko

Nizozemsko eviduje nový nárůst denních počtů nově nakažených a stoupají i přírůstky hospitalizovaných. Zrychlení epidemie, které má podle expertů na svědomí nakažlivější mutace koronaviru, přichází v Nizozemsku necelý týden poté, co strana premiéra Marka Rutteho vyhrála parlamentní volby.

Zákaz vycházení od 21:00 do 4:30 zůstává v platnosti, lidé se mají vyhnout všem cestám kromě těch nevyhnutelných. Střední školy nyní mohou otevřít alespoň na jeden den v týdnu, otevřela se kadeřnictví a fungovat mají i další „kontaktní profese“.

Lidé s předem dohodnutým termínem mohou nyní také navštívit obchody, které nejsou zásadní. Ty byly od poloviny prosince zavřené. Bary a restaurace ale zůstávají zavřené dál.

Polsko

V Polsku připadají na takzvanou britskou variantu koronaviru tři pětiny nových případů nákazy, v některých regionech jde podle Onet.pl dokonce o 90 procent. Britská mutace je podle ministra zdravotnictví Adama Niedzielského hlavním důvodem nedávného nárůstu počtu případů nákazy v zemi.

Odborníkům v této silně katolické zemi dělají starosti blížící se Velikonoce, kdy mnoho lidí chodí do kostela. Někteří epidemiologové volají po tom, aby vláda nařídila kostely uzavřít. Země začala zpřísňovat omezení před dvěma týdny, počínaje pouhými dvěma regiony.

Celonárodní opatření však byla podle Niedzielského nevyhnutelná, aby nedošlo k zahlcení zdravotnického systému. Obchody jsou nyní uzavřeny s výjimkou těch nejnutnějších, v zemi si tak lidé mohou zajít koupit např. potraviny či léky.

V zemi uzavřeli i kina, divadla a další kulturní zařízení, stejně jako hotely, sjezdovky, fitness centra a bazény. Polsko se vrací i k distanční výuce a důrazně doporučuje práci z domova, pokud je to možné.

Vláda uvedla, že může dojít k zavedení dalších omezení, například zákazu vycházení, pokud se opatření dostatečně neosvědčí jako platná. „Dalším krokem už bude jen totální uzávěra, kdy uzavřeme úplně všechno,“ řekl ministr.

Řecko

Navzdory tomu, že silně omezující opatření jsou v Řecku v platnosti již od začátku listopadu, země zažívá velký nárůst počtu nově nakažených. Vláda přesto minulý týden v rámci plánu postupného znovuotevření ekonomiky zrušila některá omezení.

V Řecku se tak od pondělí otevřely kadeřnické a kosmetické salony, dokonce i archeologická naleziště. Noční zákaz vycházení bude o víkendech začínat o dvě hodiny později ve 21:00. Restaurace, školy i obchody, které neprodávají nejnutnější zboží, však zůstávají zavřené.

K nárůstu případů onemocnění covid-19 v Evropě dochází, zatímco je v mnohých evropských zemích průběh očkovacích kampaní pomalejší, než bylo původně v plánu. Nejlépe se podávání vakcíny daří ve Velké Británii, kde alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 dostala polovina dospělých. V zemi se také dramaticky zlepšila epidemická situace – na 100 000 obyvatel v sedmidenním úhrnu připadá 59 nových případů nákazy.

Minulý týden řada zemí kvůli obavám, že způsobuje krevní sraženiny, dočasně zastavila podávání vakcíny společnosti AstraZeneca. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), která zkoumala možné vedlejší účinky látky, ale vakcínu považuje za bezpečnou.

Reklama

Doporučované