Hlavní obsah

Žádné slitování. „Britská vláda je zodpovědná za smrt tisíců lidí“

Foto: Profimedia.cz

Opatření podle mnohých přišla v Británii příliš pozdě.

Reklama

Britská vláda si za počínání během pandemie příliš pochval nevysloužila. Naopak, jeden kritický komentář střídá druhý. „Pomalá, samolibá, plytká a nepřipravená“ vláda podle editora Lancetu zbytečně připravila o život tisíce lidí.

Článek

Posledně, ale zřejmě ne naposledy, to byly stížnosti na důvěru vlády v kódovací model šíření covidu Imperial College v Londýně vytvořeného pod vedením profesora Neila Fergusona, který odborníci označili za „nečitelný guláš plný chyb“. Tentokrát je to editor akademického medicínského žurnálu The Lancet Richard Horton, který směrem k britské vládě sdělil svůj názor ohledně jejího počínání. A rovnou o tom napsal knihu.

Zmařené příležitosti a otřesné nesprávné úsudky vlády při nakládání s pandemií covid-19 vedly k úmrtím tisíců lidí, kterým se ale zabránit dalo. Takto ostrý pohled na práci britské vlády prezentoval Horton v rozhovoru pro Observer's New Review.

„Katastrofa covid-19: Co bylo špatně a jak zabránit tomu, aby se to opakovalo“ zní titul Hortonovy knihy, která týmu britské vlády majícímu na starosti zvládání ohniska řádně nakládá. Popisuje jej jako největší selhání vědecké politiky za celé generace.

Horton, který je šéfredaktorem Lancetu již 25 let, si nebere servítky ani o Vědecké poradní skupině pro mimořádné situace (Sage). Ta se podle něj stala jen „křídlem PR vlády, která vůči lidem selhala“. Veřejné zdravotnictví Anglie (PHE) odsuzuje zase za to, že nezohlednila důrazné varování Světové zdravotnické organizace o ohrožení zdraví lidí. Reakce Spojeného království na šíření viru byla „pomalá, samolibá a plytká“ a sama vláda „ohromně nepřipravená“.

Jestli ale v něco Horton věří, tak v to, že pro obnovení své poškozené pověsti se nyní musí jednotliví představitelé vlády omluvit. „Myslím, že by to mělo začít u Sage, jejich vedoucích vědeckých pracovníků, hlavních lékařů, kterým je určitě velmi jasné, že signály vysílané od ledna nepřijímali,“ tvrdí Horton. „Jako individuality to jsou skvělí lidé. Ale ten systém byl katastrofickým selháním.“

Proč Spojenému království trvalo tak dlouho, než se uzavřelo do izolace, ptá se dál, navzdory varováním, která přicházela z Číny a Itálie, dostala nás nevědomost o rychlosti šíření a smrtelnosti viru?

Jako redaktor Lancetu byl Horton v lednu zodpovědný za vydání pěti akademických prací, které podrobně popsaly nový koronavirus a nastínily vhodná opatření pro boj s nákazou. Několik příspěvků informovalo o důležitosti osobních ochranných pomůcek, testování, vyhýbání se hromadným shromážděním, uzavírání škol a izolaci. „Vše, co se odehrálo za poslední tři měsíce, je v těchto pěti dokumentech,“ uzavírá.

Reklama

Související témata:

Doporučované