Hlavní obsah

Žádné zadání, žádná účelovka. Policejní prezident poprvé promluvil o Babišově Čapím hnízdě

Bude mít policejní prezident Tuhý šanci pokračovat ve funkci, když o něm Andrej Babiš smýšlí jako o tajtrlíkovi?Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Už měsíc trvají útoky na policii ze strany prezidenta Miloše Zemana a politiků hnutí ANO za to, že krátce před volbami požádala o vydání poslanců Babiše a Faltýnka ke stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Teprve nyní se k případu vyjádřil přímo policejní prezident Tomáš Tuhý.

Článek

„To, co se dnes odehrává, je politický boj. Byl bych nerad, aby byl policejní sbor do takových aktivit zatahován,“ říká Tuhý. Poté, co si zjišťoval konkrétní informace k průběhu vyšetřování Čapího hnízda, trvá na tom, že policie nechybovala: „Vyšetřovatelům důvěřuji.“

Tuhý v rozhovoru mluví i o tom, proč se vyšetřování možného dotačního podvodu ve výši 50 milionů korun vleklo rok a tři čtvrtě a proč případ vrcholí před volbami. Dále odpovídá na to, jak útoky Miloše Zemana a dalších působí na řadové policisty a zda hrozí, že příště už politicky citlivé kauzy nebudou raději vůbec vyšetřovat.

V druhé části rozhovoru Tuhý hodnotí, jak se podle něj vyplatilo loňské spojení dvou elitních policejních útvarů - protimafiánského a protikorupčního - do jednotné Národní centrály boje s organizovaným zločinem a kolik mu zhruba zbývá času ve funkci policejního prezidenta. Zvlášť když pravděpodobný vítěz říjnových voleb Andrej Babiš o něm řekl, že je „tajtrlík a loutka ministra Chovance, která lže - a měl by rezignovat“.

Na záznam rozhovoru se podívejte ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované