Hlavní obsah
Online

První britští dobrovolníci dostali injekci s vakcínou proti koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Koronavirus nadále nejvíce trápí Spojené státy, kde evidují nejméně 842 tisíc nemocných a počet mrtvých blížící se 50 tisícům. V Evropě hlásí nejvíce nakažených stále Španělsko a Itálie. Dění ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- V Británii dnes dostali první dobrovolníci injekci s testovací vakcínou proti novému koronaviru. Vakcína by podle vědců pracujících na výzkumu mohla být dostupná už na podzim.

- Donald Trump podepsal exekutivní nařízení, které dočasně zastavuje přistěhovalectví do Spojených států. „To zajistí, že nezaměstnaní Američané budou první na řadě, co se týče pracovních míst, až se naše ekonomika znovu otevře,“ vysvětlil Trump. Omezení platí zatím 60 dnů a bude se vztahovat na ty, kdo se ucházejí o trvalý pobyt, tedy o takzvanou zelenou kartu.

- Čína ve čtvrtek uvedla, že daruje dalších 30 milionů dolarů Světové zdravotnické organizaci (WHO), která potřebuje více než 1 miliardu dolarů na financování svého boje proti pandemii koronaviru. Příslib finanční pomoci přišel asi týden poté, co Donald Trump pozastavit financování WHO a obvinil ji z propagace čínských „dezinformací“ o viru.

- Počet obětí koronavirové nákazy ve Španělsku za posledních 24 hodin vzrostl o 440 na nynějších 22 157. Celkový počet lidí, u nichž byl v sedmačtyřicetimilionové zemi virus od začátku epidemie odhalen, vzrostl za poslední den o 4635 na 213 024.

Vývoj koronavirové situace ve světě jsme sledovali i včera:

  • Británie má dalších 616 obětí koronaviru, od pondělí nejméně

    V britských nemocnicích zemřelo dalších 616 pacientů s koronavirem, což je o skoro 150 úmrtí méně než předchozí den. Celkem hlásí Británie od začátku epidemie 18 738 obětí. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotnictví. Nových případů nákazy koronavirem naopak dnes přibylo více než v předchozích dnech - o 4583. Infikovaných registrují v Británii celkem přes 138 000.

    Britská média upozorňují, že skutečný počet lidí, kteří v zemi zemřeli kvůli šíření viru SARS-CoV-2, je nejméně o několik tisíc vyšší. Do oficiálních denních statistik se totiž nezapočítávají úmrtí doma nebo v sociálních zařízeních.

  • Do katalánských nemocnic dorazily tisíce růží a stovky knih

    Tisíce červených růží a stovky knih dnes dorazily do různých katalánských nemocnic jako poděkování zdravotníkům a povzbuzení pacientům, z nichž mnozí bojují s koronavirem. Španělský autonomní region Katalánsko dnes totiž slavil jeden z místních nejoblíbenějších svátků – den svatého Jiří a zároveň Světový den knihy.

    Poctu „hrdinům dnešních dnů“ vzdal při příležitosti svátku svatého Jiří (San Jordi) i fotbalový klub FC Barcelona, který natočil video, v němž řada slavných bývalých i současných fotbalistů tohoto klubu poděkovala konkrétním zdravotníkům, řidičům autobusu, prodavačkám v supermarketech, popelářům či seniorům.

  • Ve státě New York se koronavirem mohlo nakazit až 14 procent lidí

    V americkém státě New York, který obývá zhruba 19 milionů lidí, se koronavirem mohlo nakazit okolo 14 procent obyvatel. Dnes to podle agentury Reuters řekl newyorský guvernér Andrew Cuomo, když oznamoval předběžné výsledky zdravotnického průzkumu.

    „Zjistili jsme, že v celém státě bylo pozitivně testováno na protilátky 13,9 procenta lidí,“ řekl Cuomo. „Co to znamená? Znamená to, že to jsou lidé, kteří byli infikováni a u kterých se vytvořily protilátky,“ vysvětlil. „Byli infikováni před třemi týdny, před čtyřmi týdny, před pěti týdny, před šesti týdny, měli virus, vytvořili si protilátky a nyní se zotavili,“ dodal.

    Stát New York je v rámci USA hlavním ohniskem epidemie, doposud se zde nákaza prokázala u více než 257 000 lidí, z nichž více než 15 000 infekci podlehlo.

  • Chorvatsko chce otevřít hranice pro turisty, jedná se zeměmi EU

    Chorvatsko je připraveno otevřít hranice pro občany některých zemí Evropské unie, kteří zde budou chtít trávit letní dovolenou. Prohlásil to dnes premiér Andrej Plenković, který na toto téma vede jednání s představiteli unijních zemí, včetně předsedy české vlády Andreje Babiše. Informovala o tom agentura APA.

    Na téma koordinovaného znovuotevření turistického ruchu za nynější koronavirové krize diskutoval Plenković ve středu večer s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem, maďarským premiérem Viktorem Orbánem a jeho slovinským protějškem Janezem Janšou. S Babišem telefonicky hovořil již minulý týden.

    „Všichni, s nimiž jsem mluvil, chtějí v příštím týdnu najít model, aby mohly být otevřeny hranice a lidé v letní sezoně mohli přijet do Chorvatska,“ citovala Plenkoviče chorvatská agentura HINA.

  • Dubaj opět otevírá kavárny zavřené kvůli koronaviru

    Dubajské restaurace a kavárny, které musely být uzavřeny kvůli obavám z šíření koronaviru, mohou opět otevřít. Tamní úřady dnes rovněž oznámily, že se opět otevřou nákupní centra, avšak pouze mezi 12:00 a 22:00 hodinou, běžnou kapacitu zákazníků navíc smí naplnit jen ze třetiny. Od 26. dubna bude ve městě obnoven provoz hromadné dopravy. Informovala o tom agentura Reuters.

    Nákaza koronavirem se ve Spojených arabských emirátech dosud potvrdila u více než 8700 lidí, 56 zemřelo a přes 1600 se zotavilo. SAE nicméně nezveřejňují detailní statistiky počtu nakažených v každém ze sedmi emirátů.

  • Bratr americké senátorky Warrenové podlehl nákaze koronavirem

    Bratr americké demokratické senátorky Elizabeth Warrenové podlehl komplikacím souvisejícím s nákazou koronavirem. Senátorka, která se letos neúspěšně ucházela o prezidentskou nominaci opoziční Demokratické strany, to dnes oznámila na Twitteru.

    „Můj nejstarší bratr Don Reed v úterý večer zemřel na koronavirus. V 19 letech vstoupil do letectva a svou kariéru strávil v armádě,“ napsala Warrenová. Bratru senátorky, Donu Reedu Herringovi, bylo 86 let. Koronavirus u něj byl prokázán před třemi týdny.

  • Experty znepokojuje nárůst nakažených v Africe o 43 procent za týden

    Afrika za poslední týden zaznamenala nárůst počtu nakažených koronavirem o 43 procent. Znepokojuje to odborníky a podtrhuje varování Světové zdravotnické organizace (WHO), že by se kontinent s 1,3 miliardy obyvatel mohl stát dalším ohniskem pandemie nemoci covid-19, napsala agentura AP.

    Africký kontinent má velmi omezenou a už nyní přetíženou kapacitu testování pacientů, uvedl John Nkengasong, ředitel afrických středisek pro kontrolu a prevenci nemocí. Nárůst nakažených je navíc podle zdravotních expertů prakticky s jistotou podhodnocený.

    Africké vlády k dnešnímu dni ohlásily téměř 26 000 případů, což je o 10 000 víc než minulý týden. Celkem zemřelo asi 1200 lidí. I když jsou tyto počty stále v celosvětovém měřítku relativně nízké, tak prudký nárůst je důvodem k obavám, řekl Nkengasong.

    WHO v poslední zprávě varovala, že by s nemocí covid-19 mohlo v Africe zemřít více než 300 000 lidí a nákaza by mohla zahnat 30 milionů obyvatel do zoufalé bídy.

  • Turecko eviduje už přes sto tisíc nakažených koronavirem

    Turecko se dnes stalo sedmou zemí na světě, kde počet dosud potvrzených případů nákazy koronavirem překročil sto tisíc. V Turecku přibylo za poslední den 3116 evidovaných případů nákazy a 115 nových úmrtí s covid-19, uvedl dnes na Twitteru ministr zdravotnictví Fahrettin Koca. Celkem se v zemi už potvrdilo 101 790 nakažených, z toho 2491 lidí zemřelo a 18 491 se uzdravilo. Testů na koronavirus provedli zdravotníci v této zemi s 83 miliony obyvatel na 792 000.

  • Rolling Stones vydali po letech novou píseň, reaguje na pandemii

    Britská skupina Rolling Stones dnes překvapivě zveřejnila novou skladbu. Nese název Living In A Ghost Town (Život ve městě duchů) a odráží situaci v době koronavirové krize, kdy v mnoha světových městech platí zákazy vycházení. Jedná se o první vydanou autorskou píseň jedné z nejdéle fungujících rockových kapel světa po téměř osmi letech, uvedla agentura APA.

    Nahrávka vznikla podle kytaristy Keitha Richardse z velké části už před rokem v americkém Los Angeles, když skupina zkoušela zhudebnit několik nápadů pro zamýšlené nové album. Dokončena byla ale až v nynější době koronavirové karantény.

    „Měli jsme píseň, o níž jsme si mysleli, že do dnešní doby dobře zapadne,“ uvedl frontman a zpěvák kapely Mick Jagger.

  • Koronavirová krize si podle Macrona žádá investice 10 procent HDP

    Evropská unie musí na koronavirovou krizi reagovat investicemi přinejmenším ve výši pět až deseti procent výkonu své ekonomiky. Po videokonferenci prezidentů a premiérů zemí Evropské unie to podle agentury Reuters prohlásil francouzský premiér Emmanuel Macron. Řekl také, že Evropa nemá budoucnost, pokud se nedokáže shodnout na reakci na nynější výjimečnou situaci.

  • CNN: Třetinu světové populace omezují opatření v důsledku pandemie

    Minimálně 2,7 miliardy lidí na celém světě jsou ovlivněny karanténními opatřeními v důsledku pandemie koronaviru, píše CNN. To se rovná zhruba třetině světové populace.

  • Lídři EU se na podrobnostech plánu na oživení ekonomik neshodli

    Šéfové vlád zemí EU se na dnešní videokonferenci neshodli na plánu pro oživení ekonomik států zasažených koronavirem. Přípravou plánu pověřili Evropskou komisi, ta má podle AFP na sestavení plánu čas do 6. května. Předseda Evropské rady Charles Michel oznámil, že evropští lídři podpořili dříve navržené stimuly ve výši 540 miliard eur (skoro 15 bilionů Kč), které by měly země začít využívat od června.

  • Ve Francii se zvýšil počet obětí koronaviru o 516 na 21 856

    Ve Francii se za poslední den zvýšil počet obětí koronaviru o 516 na 21 856. Bilance mrtvých je nejnižší od neděle. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví. V zemi dále ubývá i pacientů s covid-19 v nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče. Počet nemocných ve vážném stavu se snižuje už dva týdny.

  • V Británii začal výzkum vakcíny na lidech

    Ve Velké Británii dnes odpoledne dostali první dva dobrovolníci testovací vakcínu proti novému koronaviru, informovala o tom BBC. Vědecký tým, který za výzkumem stojí, se už dříve tento týden nechal slyšet, že vakcína by mohla být připravená už letos na podzim.

  • Koronavirus si v USA podle Reuters vyžádal 48 000 obětí

    Ve Spojených státech dosud zemřelo na komplikace s nákazou koronavirem už 48 000 lidí. Uvedla to dnes agentura Reuters, podle které si v USA nemoc covid-19 vyžádá v průměru 2000 obětí denně. Bilance Reuters eviduje v USA takřka 850 000 nakažených.

    Americká Univerzita Johnse Hopkinse, která rovněž celosvětově sleduje nákazu koronavirem, eviduje v USA 844 000 infikovaných, z nichž 47 000 zemřelo.

  • Kanada hlásí přes 40 000 nakažených, nově jich přibylo 1892

    Počet případů nákazy koronavirem v Kanadě přesáhl hranici 40 000. Za posledních 24 hodin jich přibylo 1892, což je nárůst oproti středě, kdy země s bezmála 38 miliony obyvatel hlásila přes 1500 infikovaných. S nemocí covid-19 již v Kanadě zemřelo 2028 lidí, z toho 157 za poslední den. S odvoláním na zdravotnické úřady o tom dnes informovala agentura Reuters.

    Od začátku epidemie eviduje Kanada už 40 824 případů nákazy. Přes 14 000 pacientů se z nemoci covid-19 vyléčilo.

  • Itálie hlásí menší nárůst nakažených, úmrtí přibylo 464

    V Itálii se za posledních 24 hodin potvrdilo dalších 2646 případů nákazy koronavirem, což je méně, než byl denní nárůst oznámený ve středu (3370). Úmrtí s covid-19 dnes v Itálii přibylo 464, ve středu to bylo 437. Dosud se v Itálii potvrdilo celkem 189 973 případů nákazy koronavirem, z toho 25 549 lidí zemřelo a 57 576 se uzdravilo.

  • WHO: Polovina obětí covid-19 zemřela v zařízeních dlouhodobé péče

    Podle odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) až polovina evropských obětí nemoci covid-19 zemřela v zařízeních dlouhodobé péče.

    „Je to nepředstavitelná lidská tragédie,“ řekl evropský ředitel WHO Hans Kluge na tiskové konferenci ve čtvrtek. Situace je podle něj „hluboce znepokojující“. „Jde o globální problém,“ dodal.

  • Egypt i během ramadánu zachová noční zákaz vycházení

    Egypt zachová v platnosti noční zákaz vycházení i během muslimského postního měsíce ramadánu, který začíná dnes večer a potrvá do 23. května. Oznámil to dnes předseda vlády Mustafá Madbúlí, kterého citovala agentura Reuters. Cílem tohoto opatření je zabránit šíření koronaviru.

    Káhira zákaz nočního vycházení vyhlásila 25. března. Jediným ústupkem je posunutí jeho začátku - namísto od 20:00 do 06:00 potrvá od 21:00 do 06:00 hodin. Ramadánová snídaně se koná před rozbřeskem kolem půl sedmé ráno, takže se k ní budou moci sejít doma celé rodiny. Hromadné modlitby jsou letos zakázané.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy