Hlavní obsah

Žádní turisté u sochy Svobody. Američané pociťují první důsledky vlády bez rozpočtu

Památník se sochou Svobody zůstal přes víkend uzavřenýVideo: AP

 

Reklama

Od soboty je zavřená socha Svobody a části některých státních parků. Důvodem je neschválený rozpočet pro federální vládu. Pokud se na něm politici neshodnou do konce víkendu, v pondělí do práce nepřijdou statisíce státních zaměstnanců.

Článek

Neschválený rozpočet pro federální vládu začíná přímo ovlivňovat každodenní životy Američanů. O víkendu zůstala zavřená newyorská socha Svobody a ostrov Ellis Island, na kterém se památník tyčí.

„Myslím si, že když už se chystají zavírat, měla by zavřít i vláda. To znamená Kongres, senátoři, prezident - ti všichni by neměli dostávat výplatu. Naprosto nám zničili dovolenou. Sochu neuvidíme tak, jak jsme chtěli,“ řekl agentuře AP Dan O'Meara z Kalifornie.

Kromě newyorské dominanty se neotevřely části státních parků po celé zemi. Současná situace by ale neměla ohrozit bezpečnost země. Podle televizní stanice Fox News však hrozí, že do práce v pondělí nepřijde půl druhého milionu státních zaměstnanců.

Schválení rozpočtu v noci na sobotu našeho času zablokovali demokratičtí senátoři. Ti výměnou požadují větší ochranu přistěhovalců. Republikáni zase chtějí souhlas s výstavbou zdi na hranici s Mexikem.

„Prezident nebude vyjednávat o migrační reformě do té doby, než demokraté přestanou hrát hry a umožní vládě fungovat,” uvedla v sobotu mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

Reklama

Doporučované