Hlavní obsah

Zadními vrátky do městské firmy. Oblíbenci TOP 09 nakonec místa našli

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Pražská plynárenská - nejbohatší firma ovládaná hlavním městem - je oblíbeným cílem nájezdů „trafikantů“. Společnost ale tvrdí, že v případě manažerů Tesaře a Vilíma se jedná o standardní pracovní kontrakty.

Reklama

V loňském roce navrhovali zástupci TOP 09 manažery Tomáše Tesaře a Luďka Vilíma do představenstva Pražské plynárenské. Přestože návrh koaliční partaje vyslyšen nebyl, městská energetická firma nakonec dala dvojici jinou práci.

Článek

Loni v dubnu napsal pražský pirátský primátor Zdeněk Hřib otevřený dopis tehdejšímu předsedovi TOP 09 Jiřímu Pospíšilovi. Svému koaličnímu kolegovi, který je v zastupitelstvu hlavního města předsedou klubu Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN), vyčetl jednání ohledně Pražské plynárenské. Dotkl se i problematiky údajných politických trafik v nejbohatší městské firmě. Prohlásil, že nikoliv Piráti, nýbrž právě Pospíšilova TOP 09 tlačí do plynáren své lidi.

„Naopak vy se snažíte protlačit do představenstva Pražské plynárenské a. s. na pozici finančního ředitele Tomáše Tesaře, člena a sponzora TOP 09, jehož nejrelevantnější pracovní zkušenost pro tuto pozici je fakt, že byl asistentem Miroslava Kalouska. Jen stěží si lze představit ukázkovější případ politické trafiky, než je tento záměr TOP 09, který Piráti jednoznačně odmítají,“ napsal tehdy Hřib Pospíšilovi.

Narážel tím na schůzku, která se měla předtím uskutečnit u radního pro majetek Jana Chabra (TOP 09). Jednání se zúčastnilo šest „politických“ členů dozorčí rady Pražské plynárenské a Chabr jim měl údajně doporučit dva vhodné kandidáty do představenstva plynáren. Vedle již zmíněného Tomáše Tesaře také manažera Luďka Vilíma.

Chabr následně potvrdil, že zmíněnými jmény skutečně na schůzce operoval, ale nešlo prý o žádný politický nátlak na dozorčí radu. „Nikdo nikomu určitě nic nepřikazoval. Jde jen o to, že kdyby dozorčí rada sama seznala, že je třeba nějaká výměna v představenstvu Pražské plynárenské, tak my jim nabídli dva kvalitní odborníky. Oba dva mají zkušenosti z oblasti energetiky,“ vysvětloval to loni v dubnu Chabr pro Hospodářské noviny.

Zaměstnáni bez výběrového řízení

Mohlo se zdát, že celá přestřelka mezi Piráty a TOP 09 ohledně trafik v plynárnách je tím uzavřena. Tesař s Vilímem se do představenstva městem stoprocentně ovládané společnosti nedostali.

Ale s odstupem více jak roku se ukazuje, že energetická firma pro ně i přesto uplatnění našla.

Tomáš Tesař - někdejší náměstek ministra životního prostředí, který je nyní i členem celostátního předsednictva TOP 09 - dle zjištění Seznam Zpráv už od loňského srpna působí v úseku strategie Pražské plynárenské.

Podle neoficiálních informací zajišťuje hlavně komunikaci s jednotlivými pražskými městskými částmi. Nejen to. Okamžitě po svém nástupu se stal i předsedou představenstva dceřiné firmy Montservis Praha. „V současné době pracuje opět v soukromé sféře v oblasti životního prostředí a energetiky,“ píše se v jeho portrétu na stranickém webu TOP 09.

Luděk Vilím - muž, který dříve působil třeba ve firmě UniControls, Bance Creditas či telekomunikační firmě GiTy - nastoupil loni v červenci do odboru produktového managementu Pražské plynárenské. Údajně teď v podniku mimo jiné řeší záležitosti, které se týkají procesu digitalizace.

Žádného výběrového řízení se přitom ani jeden neúčastnil. Jejich nástup do firmy schválilo představenstvo v čele s Pavlem Janečkem, kterého Piráti mají za člověka, jenž těží z přízně právě TOP 09.

Makají, neflákají se

„Mohu potvrdit, že uvedení pánové jsou zaměstnanci Pražské plynárenské, nejsou však součástí top managementu. V rámci svých pracovních pozic se zabývají zejména marketingově-akviziční činností a agendou související s produkty pro zákazníky. Informace týkající se přijímacího řízení jmenovaných jsou interní záležitostí,“ reagoval na dotaz mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek. K možným politickým konsekvencím se nechtěl vyjadřovat.

Jiné zdroje z firmy ale jistou úlitbu pražským koaličním politikům a na ně navázaným poradcům připouštějí, zároveň odmítají, že by šlo o klasickou trafiku. „Oba dva makají, neflákají se a nemají ani žádné horentní platy,“ tvrdí jeden z manažerů plynáren.

Redakce se snažila oslovit přímo Tomáše Tesaře a Luďka Vilíma, na zaslané dotazy ale nereagovali.

Další přestřelka kvůli trafikantům?

Pražský radní pro majetek Jan Chabr odmítá, že by to byl on, kdo za Tesaře a Vilíma v plynárnách orodoval.

„Za pány jsem se já osobně nepřimlouval,“ reagoval na dotaz. I Chabr tvrdí, že nijak zvýhodňováni na pracovišti nejsou. „Zjišťoval jsem, že oba zastávají pozice, kam oba denně docházejí na pozici standardních zaměstnanců. Pokud vím, oba měli ve své profesní zkušenosti energetiku,“ nevidí žádný problém pražský radní.

Přesto probleskují informace, že o zaměstnání Tesaře s Vilímem jsou už informováni i Piráti a může se kvůli tomu rozhořet další kolo koaličních sporů ohledně politického trafikantství. Celá záležitost bude patrně (hlavně kvůli politicky zřetelně vyprofilovanému Tesařovi) otevřena na některém z dalších koaličních jednání.

Reklama

Doporučované