Hlavní obsah

Žádný brexit, ale hokejová senzace. Velká Británie šokovala svět, zůstává mezi elitou

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Velká Británie mluví o největším hokejovém vítězství v dějinách. Její hokejisté se šokujícím způsobem zachránili v elitní skupině mistrovství světa.

Reklama

„Dnes se pořádně opijeme,” prohlásil kapitán Jonathan Phillips. Světový hokej viděl největší vítězství Velké Británie v moderních dějinách. Po šokujícím obratu z 0:3 se outsider turnaje zachránil v elitní kategorii na úkor sestupující Francie.

Článek

To nejkrásnější na sportu je, že čas od času píše příběhy, na které se jen tak nezapomíná. Jeden velký a naprosto nečekaný viděly v pondělí večer Košice. Šlo o prvotřídní senzaci a sportovní pohádku.

Hokejisté Velké Británie navzdory veškerým předpokladům uhájili příslušnost v elitní skupině mistrovství světa a po šokujícím obratu ze stavu 0:3 potopili o patro níž ve vzájemném zápase zcela nečekaně Francii 4:3 v prodloužení.

„O britském hokeji nikdo nic nevěděl. Ještě první dny na turnaji v Košicích se nám všichni smáli,“ citoval The New York Times obránce Briana O'Connora, když před pár dny reportoval o nadšení fanoušků na tribunách převlečených za královnu Alžbětu II. nebo slavného skokana na lyžích Eddieho Edwardse.

V pondělí Britové na nejvyšším hokejovém levelu vyhráli po dlouhých 57 letech. A mluví o nich celý hokejový svět.

„Lord Stanley by na vás byl hrdý,“ píše například americká televize NBC s odkazem na slavného britského politika a kanadského guvernéra, po kterém je pojmenována nejslavnější klubová hokejová trofej. Přímo v Anglii zase padají slova o největším vítězství v historii nebo zázraku na ledě.

„Jsem na náš tým nesmírně hrdý. Prohrávali jsme 0:3, ale stále jsme věřili. Vrátili jsme se do zápasu, protože jsme měli velkou vůli a nechtěli zklamat naše fanoušky. Že můžeme zůstat mezi nejlepšími týmy světa a hrát s nimi i za rok, je pro nás obrovská věc,” prohlásil v euforii obránce Mark Richardson.

Ještě v polovině zápasu za stavu 0:3 by Britům věřil málokdo. Francouzi ztratili jistotu až díky dvěma inkasovaným gólům před druhou přestávkou, pak vyloženě naráželi na zářícího brankáře Bena Bownse. A když se totálnímu outsiderovi podařilo ve třetí třetině vyrovnat, měl rázem navrch.

Francouzi se oklepali až v závěru, v prodloužení měli dokonce drtivý tlak a sérii tří vyloženě gólových příležitostí. Velké závary na brankovišti ale gólem neskončily, a tak udeřil z ojedinělého brejku outsider. Nejdůležitější gól své kariéry vstřelil po blafáku Ben Davies.

„Na turnaji jsme prohrávali s týmy, které nám daly lekci světového hokeje. A přesto jsme vytvořili skvělý příběh, který měl pro nás nejkrásnější konec. Jednoznačně je to mé největší vítězství v kariéře. Každý hokejista přesně o takovém sní,” radoval se Richardson.

Britové zatlačili o patro níž Francii díky lepšímu vzájemnému zápasu, oba týmy mají po sedmi zápasech shodně pouze dva body. Udržet se v elitní skupině se jim povedlo navzdory zápornému skóre 9:41. Výsledkové dardy na turnaji schytali od Dánů (0:9) i Slováků (1:7).

A co víc: v sedmi zápasech ani jednu jedinou vteřinu herního času nebyli ve vedení.

„Asi se dneska pořádně opijeme,” pobavil velmi výstižně novináře v mixzóně kapitán Jonathan Phillips. Pro ještě lepší představu, o jak velkou senzaci se jedná, stačí stručně připomenout i některá další fakta:

Francie se držela v elitní kategorii nepřetržitě od roku 2008, před dvěma lety v Paříži mistrovství světa sama pořádala a jen těsně jí tehdy unikl postup do čtvrtfinále. V roce 2013 na šampionátu v Helsinkách dokonce porazila reprezentaci Ruska. Nejednou se proti ní natrápili i čeští hokejisté.

Své hokejisty má Francie rozeseté i ve špičkových ligách v Evropě a zámoří. Do letošní sezony NHL nastoupili tři tamní hokejisté. Teprve devatenáctiletý Alexandre Texier je velkým talentem Columbusu Blue Jackets a reprezentoval i v Košicích.

Nic z toho není vyloženě ukázka ryzí světové síly. Jenže v porovnání se soupeřem?

Britové ještě před dvěma lety hráli mistrovství světa třetí kategorie proti týmům jako Litva, Estonsko, Chorvatsko nebo Nizozemí, v žebříčku IIHF jim patřilo až 22. místo. Už jen to, že minulý rok hned napoprvé prošli do elitní divize, byla obrovská senzace.

Vždyť žádný hráč nepůsobí v přední evropské lize. Do NHL byl z Velké Británie draftován jeden jediný hokejista. Teprve 19letý Liam Kirk má do nejlepší ligy ale stále hodně daleko. Arizona si jej vybrala před rokem až v sedmém kole a dnes působí v kanadské juniorce, kde nijak zásadně nevyniká.

„Je to fantastické. Nikdo si nemyslel, že bychom to mohli dokázat. A my se přesto zachránili. Prohrávali jsme 0:3, ale ani to nás nezlomilo. Během time-outu jsme si pověděli pár důležitých věcí,” prohlásil trenér Peter Russell, jedna z klíčových osobností současného britského hokeje.

Bývalý brankář působí u reprezentace už 17 let. Začínal jako asistent trenéra britské osmnáctky, pak jako hlavní trenér juniorů. Teď vede už pět let seniorský výběr, za dva roky ho dokázal vytáhnout z třetí až do té elitní kategorie MS. A dokonce se v ní s týmem udržet. Hráči po utkání plakali dojetím a hrdinně je oslavovali i slovenští fanoušci v hale.

„Když nás doma mladí hokejisté uvidí hrát proti nejlepším týmům světa, určitě je to bude motivovat. Věřím, že i naše hokejová asociace udělá víc pro náš hokej a jeho budoucnost. Chceme se v téhle kategorii udržet co nejdéle,” řekl obránce Ben O’Connor.

V elitní skupině světového šampionátu Britové hráli naposledy v roce 1994 a neopouštěli ji zrovna důstojně. Inkasovali desetigólové příděly dokonce i od Italů nebo Rakušanů. Teď se dokázali mezi nejlepšími udržet a internetem koluje jejich video z ledové plochy, na které po zápase hlouček hráčů slavil senzaci pokřikem: „We are shit and we know we are” (v překladu „Jsme s*áči a víme to”).

Když už ale i britské deníky píší o největším vítězství britského hokeje, tak trošku zapomínají. Velká Británie má totiž velmi poutavou hokejovou historii. Vždyť spolu s Belgičany, Čechy, Francouzi a Švýcary byla pátou zemí, která v roce 1908 zakládala Mezinárodní hokejovou federaci IIHF.

V roce 1924 byla třetí na olympijském turnaji a o osm let později ho dokonce vyhrála. Ve sbírce mají Britové i dvě stříbra a bronz z mistrovství světa. A stydět se nemusejí ani v historické konfrontaci s Československem. Z 10 zápasů je jejich bilance zcela vyrovnaná, v celkovém skóre mají dokonce o dva góly navrch.

K poslednímu vzájemnému měření sil došlo 8. listopadu 1948, tedy v jeden z nejtragičtějších dnů naší hokejové historie. Československo tehdy přátelský duel v Londýně vyhrálo 5:3, ale na hokej nikdo příliš nemyslel. Jedno z letadel s reprezentanty Trojákem, Šťovíkem, Jarkovským, Švarcem, Stiborem a Pokorným se totiž cestou k zápasu zřítilo, jejich těla oceán nikdy nevydal.

Na Slovensku k dalšímu zápasu mezi Británií a Českem letos kvůli losu nedošlo. Díky velké senzaci v Košicích se tak ale může stát i na mistrovství světa 2020 ve Švýcarsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované