Hlavní obsah

Žádný druhý Kalousek. Poražení hledají nové tváře, jde to ztuha

Co potřebují sociální demokraté a TOP 09, aby se vzpamatovali z volebního debaklu? Podívejte se na pořad Duel.

 

Reklama

Po vyhlášení výsledků voleb se ČSSD a TOP 09 ocitly společně v táboře poražených. Oběma stranám tak citelně prořídnou poslanecké lavice a skončí, alespoň podle jejich posledních vyjádření, v opozici. Proč jim voliči už nevěří?

Článek

V Duelu Seznam Zpráv diskutovali předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD a Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09.

Štěch: Potřebujeme nové neokoukané tváře

ČSSD se jen těžko vzpamatovává z volebního debaklu. Ve Sněmovně ztratila 35 křesel a hubený výsledek sociální demokraté pocítí i finančně. Strana totiž významně tratí na příspěvcích od státu. Vedení ČSSD svolalo na konec dubna mimořádný sjezd, na něm dají lídři své funkce k dispozici.

Předseda Senátu Milan Štěch by ale chtěl, aby se sociální demokraté sešli dřív než na konci dubna. „Je potřeba, aby se konal sjezd v co nejkratším termínu a aby bylo co nejdřív nové vedení a bylo by nejlepší, aby to byl nový člověk,“ řekl Štěch v Duelu. Podle něj je teď nejdůležitější, aby sociální demokraté překonali vzájemné animozity a potlačili své ego.

Adamová: Mám v hlavě kandidáty na předsedu TOP 09

Porážku ve volbách utržila i pravicová TOP 09, která ztratila víc než polovinu voličů. Miroslav Kalousek minulé úterý oznámil, že už se znovu nebude ucházet o předsednické křeslo. Jako o jeho nástupci se mluví o europoslanci  Jiřím Pospíšilovi. Ten se nově stal řádným členem TOP 09. Do strany byl přijat na Praze 6 a už zaplatil členský příspěvek.

Současná místopředsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová by ale raději ve vedení viděla někoho jiného, kdo je ve straně déle než pár dnů. „Já budu velice ráda, když někdo z kolegů, kteří už ve straně nějakou dobu jsou, tu rukavici zvedne,“ řekla v Duelu Adamová. Konkrétní jméno neprozradila, i když už prý tip na favorita má.

„My nemůžeme hledat Miroslava Kalouska číslo dvě, protože to by byla cesta do pekel. Není možné teď najít nějakého mesiáše, ale musí se zapojit všichni, musí to být týmová práce,“ myslí si místopředsedkyně TOP 09. Na rozhovor se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované