Hlavní obsah

Žádný laciný striptýz. Burleska otevírá ženám duši, říká tanečnice

Praha hostila druhý ročník mezinárodního burleskního festivalu Prague Burlesque. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Erotika v docela jiném světle. To je burleska - tanec, při kterém se mužům tají dech a v ženách osvobozuje ženskost. Do Prahy přijelo 30 nejlepších performerů z celého světa, aby ukázali, co v nich je.

Článek

K tanci je nezbytností extravagantní kostým. Vystoupení pak často balancuje mezi smyslností a humorem. Nebojí přiznat nedokonalost a zároveň nikdy nesklouzne k oplzlosti. Jak by měl ale správný tanec vypadat?

„Mělo by to být něco, v čem se performerka nebo performer cítí dobře, a něco, co dokáže v publiku vyvolat emoci, a to jakoukoliv,“ řekla burleskní tanečnice Lotta Love alias Šárka Nohelová.

U burlesky platí, že ačkoli k představení patří svlékání, nikdy není odhaleno vše. Oblíbená jsou taneční čísla s péřovými vějíři nebo koupel v obří sklence, kterou proslavila Američanka Dita Von Teese - asi nejznámější tanečnice moderní burlesky. Právě bývalá baletka se stala vzorem také pro jednu z prvních tanečnic u nás, Lady Mousellycu, jež se burlesce začala věnovat už v 18 letech.

„Začínala jsem jako stydlivá, měla jsem hodně trému, ale poslední dobou, jak to dělám dlouho, už skoro 10 let, tak je mi to jedno,“ prozradila tanečnice Lady Mousellyca alias Anna Pačesová.

Burleska není ale jen doménou žen. Na pódiích jsou stále častěji vidět i mužští performeři. Boylesque, jak se tomuto žánru říká, přijel do Prahy z New Yorku představit Mr. Gorgeous. Spolu s tanečnicí Medianoche patří mezi ty nejlepší, které světová burleska nabízí.

Show zažívala vrchol ve třicátých letech minulého století. Ve světě se ale její sláva obnovila až o šedesát let později a nyní začíná být opět populární i u nás.

Máte rádi extravagantní kostýmy, flitry a smyslné křivky? Pusťte si reportáž v úvodním videu.

Celý pořad Slavní sledujte každý všední den od 19:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované