Hlavní obsah

„Žádný pátý mandát!" Proti starému a nemocnému prezidentovi Alžírska protestovaly desetisíce lidí

Demonstracím desetitisíců Alžířanů se policie snaží zabránit všemi způsoby.Video: Tereza Brhelová, AP, Reuters

 

Reklama

Protesty, které v Alžírsku začaly minulý pátek, stále pokračují. Lidé se bouří proti kandidatuře současného prezidenta Butefliky. Ten chce funkci obhájit už popáté.

Článek

V alžírské metropoli se podle agentury AFP policisté snažili rozehnat davy studentů vodními děly. Podle alžírských médií bylo v neděli v Alžíru uzavřeno metro a rovněž dálnice spojující letiště s centrem města. Důvodem byla snaha zabránit studentům, aby se dostali do středu města, poznamenala média.

Tisíce studentů se v neděli shromáždily zejména u univerzitních budov. Jedna z nich se nachází i poblíž sídla ústavní rady, kde se odevzdávaly dokumenty potřebné pro prezidentskou kandidaturu. Demonstranti vykřikovali hesla jako „Žádný pátý mandát!“ či „Svobodné a demokratické Alžírsko!“

Navzdory protestům v neděli Buteflikův tým podle alžírské televize odevzdal dokumenty potřebné pro prezidentovu kandidaturu. Šéf volební komise ale následně uvedl, že kandidáti musí podklady odevzdat osobně, což Buteflika neučinil. Zda to znamená, že jeho kandidatura je neplatná, zatím není jasné.

Šéf Buteflikova volebního týmu vystoupil po předání dokumentů s televizním prohlášením, ve kterém přečetl Buteflikův dopis. Alžírský prezident v něm slibuje, že pokud bude v dubnu znovu zvolen, vyhlásí předčasné prezidentské volby, ve kterých už pošesté nebude kandidovat.

Také v pátek ve městech po celé zemi protestovaly desetitisíce lidí. Demonstrace byly nejprve pokojné, později ale došlo nedaleko prezidentského paláce k potyčkám mezi protestujícími a policií. Policie demonstrantům slzným plynem bránila v postupu na náměstí 1. května v centru města. Při pátečních protestech utrpělo zranění 183 lidí. Informovala o tom v sobotu státní agentura APS s odvoláním na alžírské ministerstvo zdravotnictví. Úřady již dříve uvedly, že jedna osoba zemřela na srdeční záchvat.

Den po masových protestech alžírský prezident bez bližších podrobností oznámil, že mění šéfa své volební kampaně. V sobotu státní agentura APS oznámila, že Buteflika do funkce jmenoval současného ministra dopravy Abdalgháního Záleního.

Na sociálních sítích se objevují fotografie a videa z protestů. Novinář a analytik pro Blízký východ Hassan Hassan v neděli sdílel video bouřících se muslimů, kterým jejich imám řekl, že nemohou protestovat proti alžírskému vůdci.

Alžírská státní tisková agentura APS v neděli nejprve informovala, že Buteflika nemusí dokumenty potřebné pro svou kandidaturu odevzdat osobně. Šéf volební komise ale později hovořil jinak. Podle švýcarských médií pobýval prezident tento týden ve Švýcarsku kvůli blíže neupřesněné lékařské prohlídce. Kde se nachází nyní, není jasné.

Prezidentské volby jsou v Alžírsku vypsány na 18. dubna a dvaaosmdesátiletý Buteflika potvrdil teprve nedávno, že v nich bude znovu kandidovat. Funkci chce obhájit popáté. U moci je od roku 1999.

V roce 2013 utrpěl mozkovou příhodu a od té doby se na veřejnosti takřka neobjevuje. Několikrát se léčil v Evropě a přísahu po volbách v roce 2014 skládal z kolečkového křesla. Jeho záměr obhájit mandát vyvolal značné pobouření a agentura Reuters v této souvislosti hovoří o největší vlně protivládních demonstrací v Alžírsku od takzvaného arabského jara v roce 2011.

Reklama

Související témata:

Doporučované