Hlavní obsah

Žádný plast, jen číslo. České banky začínají zavádět virtuální karty

Foto: Manifesto Market

Virtuální kartou se dá platit jak online zadáním jejích údajů, tak se dá nahrát do mobilní peněženky. Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Víc bezpečí a pohodlí. Hlavní atributy virtuální platební karty, která existuje jen coby číslo. Ve velkém ji během pár dnů začne nabízet Česká spořitelna, novinky chystají i jiné velké banky.

Článek

Banky v Česku začnou vydávat virtuální platební karty. Během pár dnů například Česká spořitelna. Virtuální karta má oproti fyzické několik výhod. Dá se okamžitě vytvořit nebo zrušit, nelze ji ukrást a je výhodné ji využívat při placení na podezřelých zahraničních e-shopech.

Když si pořídíte nový účet a k němu fyzickou kartu, budete čekat. Abyste s kartou mohli začít platit, musí se nejdřív vyrobit a doputovat k vám poštou. To celé zabere zhruba týden. Podobný problém nastane, když jste v zahraničí a platební kartu ztratíte nebo vám ji někdo ukradne, můžete ji rychle telefonicky zablokovat, ke svým penězům na účtu se ale jen tak nedostanete. Výroba další karty opět trvá, navíc vám přijde poštou domů v Česku.

Riziko platby fyzickou kartou přichází i například při nakupování v čínském e-shopu. Na něj se nevztahují regulace Evropské unie a nemůžete si být jisti, jestli číslo a bezpečnostní kódy z karty, kterou platíte, někdo na dálku nezneužije. To se týká i internetových obchodů, o kterých nic nevíte. Když údaje na kartě někdo zneužije, zablokujete ji, ale abyste mohli znovu platit, musíte opět čekat na vydání nové.

Zneužití může nastat i u různých technologických firem, jako jsou Google či Apple, stejně tak třeba, pokud si platíte předplatné na Netflixu apod. Kromě nutnosti vyměnit kartu a počkat na ni budete muset také u všech služeb, kde se z karty automaticky platí, změnit její číslo.

Bojíte se zneužití? Pomůže virtuální karta

Všechny popsané situace řeší virtuální karta. Žádný plast, nemůžete si na ni sáhnout, existuje jen číslo. Když ji chcete z jakýchkoli důvodů zrušit, uděláte to na jedno kliknutí ve své mobilní bankovní aplikaci, můžete si nechat vygenerovat novou a tu začít okamžitě používat.

Na trhu jich je zatím jen několik, poslední novinky v těchto dnech představí Česká spořitelna (ČS). „Virtuální kartu jsme před více než jedním rokem úspěšně otestovali v mobilní platební aplikaci Poketka. Již brzy si ji bude moci vytvořit a ihned s ní platit více než 1,6 milionu klientů digitálního bankovnictví George. Podle potřeby si zobrazí údaje ke kartě v digitální podobě, jak číslo karty, tak datum její expirace nebo CVV/CVC kód,“ vysvětluje Ondřej Wallenfels, který za přípravu virtuální platební karty v České spořitelně odpovídá.

Kartou se dá platit jak online zadáním jejích údajů, tak se dá nahrát (tzv. tokenizovat) do mobilní peněženky v aplikacích Google Pay, Apple Pay, Garmin nebo Fitbit. Pak se s ní dá platit v kamenných obchodech nebo vybírat peníze v bankomatu, pokud je stroj vybaven bezkontaktní technologií.

Mobilní platby raketově rostou

„Virtuální platební karta má stejné vlastnosti jako tradiční plastová karta, ale s tou výhodou, že ji může klient kdykoliv v mobilu zrušit a ihned založit úplně znova. Pokud se klienti rozhodnou virtuální kartu zrušit, nebude možné ji obnovit se stejným číslem, což je její velkou výhodou pro nákupy na internetu. V případě dočasného zablokování je postup stejný jako v případě klasické platební karty a je možné ji v bankovní aplikaci George kdykoliv odblokovat,“ popisuje Juraj Pilka, který má ve Spořitelně na starost platební karty.

Právě rostoucí obliba mobilních plateb je jedním z důvodů zaváděné novinky. Od července 2019, kdy Česká spořitelna mobilní platby umožnila, si platby mobilem aktivovalo na 360 tisíc jejích klientů. „Od začátku letošního ledna do konce října se zvýšil počet uživatelů platících chytrým mobilním zařízením o více než 70 procent,“ doplnil Wallenfels.

„Odhadujeme, že za rok od spuštění by virtuální kartu mohlo používat 70 tisíc klientů,“ informuje Juraj Pilka, který má v ČS na starost platební karty.

Vydání i používání „virtuálky“ od České spořitelny bude zdarma. K základnímu účtu, který lze kompletně založit online, bude příslušet jen jedna. Pokud bude chtít klient využívat virtuálních karet víc, například každou pro jiný druh plateb, musí si na pobočce založit účet s vyšší úrovní služeb. I tam bude ovšem vydání i používání virtuálek bezplatné.

Virtuální kartu představí v první půlce příštího roku také ČSOB. Klient si stejně jako v České spořitelně bude moct vybrat, zda chce mít i plastovou nebo si vystačí s placením jen virtuálním číslem.

Poslední z velké bankovní trojky - Komerční banka - nyní nabízí číselnou kartu pro placení na internetu. Paradoxně ji ale nejde sjednat online, jen telefonicky nebo na pobočce. e-Card je zdarma v rámci účtu pro nejnáročnější klienty nebo za 65 Kč měsíčně mimo účet. Produkt ale bude banka z nabídky vyřazovat a nahradí ho čistou „virtuálkou“. „Přesné termíny ukončení, respektive spuštění uvedených karet v tuto chvíli nejsou stanoveny,“ nebyl však konkrétní mluvčí ústavu Michal Teubner.

Menší banky a fintechy

Samozřejmostí je virtuální karta u fintechu Revolut. Dá se s ní platit online nebo přes telefon, lze také tokenizovat do aplikací Apple Pay nebo Google Pay a pak platit mobilem.

Český fintech Twisto, který už vydal vyšší desítky tisíc virtuálních karet, tvrdí, že Češi jsou jim kartám velmi nakloněni. „97 procent s virtuální kartou s ní zaplatilo alespoň jednou. 80 procent z těch, kteří si vložili virtuálku do Google Pay a Apple Pay, s ní platí každý měsíc,“ uvádí mluvčí firmy Jan Husták. Dlouhodobou vizí firmy je, aby virtuálky zcela nahradily plastové karty.

Creditas nabízí virtuální kartu už od roku 2017, kdy se z kampeličky přeměnila na banku. „Dosud jich bylo vydáno přibližně 1500,“ upřesnila mluvčí Lucie Brunclíková. Pravidelně je používá zhruba třetina klientů a typicky o ně žádají lidé, kteří s nimi chtějí platit na internetu odděleně od své hlavní (fyzické) karty k účtu. Za zřízení a vedení karty se nic neplatí.

mBank a Air Bank jsou v tomto ohledu napůl cesty. Čistou virtuální kartu sice zatím nenabízejí. Klienti, kteří si objednají fyzickou kartu, však nemusí čekat na její výrobu - dostanou její číslo a můžou okamžitě platit.

„Podle našich posledních statistik si novou kartu klienti hned digitalizují do mobilu dokonce už v 46 procentech případů,“ uvedla mluvčí Air Bank Jana Pokorná. „Platby na internetu, u kterých je nutné napsat celé číslo karty a CVV kód, ale může klient provádět až ve chvíli, kdy u sebe bude mít plastovou kartu,“ doplnila.

Reklama

Doporučované