Hlavní obsah

Žádost o dotaci Čapího hnízda obsahovala nepravdivé údaje, ukazují dosud nezveřejněné dokumenty

Další rána pro šéfa ANO a vicepremiéra Andreje Babiše?Video: Anita Baselová

 

Reklama

Redakce Neovlivní.cz získala důležité dokumenty ke kauze Čapí hnízdo. Dokládají, že v žádosti o dotaci byly uvedené nepravdivé údaje.

Článek

Andrej Babiš před rokem v Poslanecké sněmovně svým kolegům vysvětloval, jak to bylo s kauzou Čapí hnízdo. Teď se tato kauza znovu vrací na světlo.

Redakce serveru Neovlivní.cz získala dokumenty, které dokládají, že už v žádosti o dotaci nebyly uvedené pravdivé údaje.

Informace se týkaly doby splácení úvěru a financování projektu. Vše bylo upravené tak, aby nebylo na první pohled patrné, že farma není ekonomicky životaschopná. Z dokumentů navíc vyplývá, že projekt před schválením zpochybnili dva experti, které si najal středočeský dotační úřad.

Babiš: Nemám k tomu co nového říct

Babiš i Agrofert dlouhodobě odmítají, že by byl v dotačním případu porušen jakýkoli zákon. Dnes Babiš novinářům řekl, že k věci nemá co říct.

Šéfredaktorka Neovlivní.cz Sabina Slonková ve videu nad článkem vysvětluje, čeho se nově získané dokumenty týkají a jaký verdikt by mohl koncem března tohoto roku padnout.

Kauzou Čapí hnízdo se zabývá policie, jež má lhůtu pro vyšetřování do konce března. Okolnosti získání dotace prověřuje také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví a nebylo tak možné dohledat její majitele. Díky změně dosáhla na evropskou dotaci, kterou by jako firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš loni v březnu řekl, že v době získání dotace vlastnili farmu bratr jeho partnerky a jeho dvě dospělé děti.

Reklama

Doporučované