Hlavní obsah

Zadržená pětice plánovala v Paříži teroristický útok, pokyny měla od Islámského státu

 

Reklama

Pětičlennou skupinu dopadla o víkendu na několika místech francouzská protiteroristická jednotka.

Článek

Pětice mužů, kterou zadržela o víkendu francouzská policie, plánovala teroristický útok v Paříži. Dojít k němu mělo 1. prosince, tedy tento čtvrtek. Našly se také dokumenty, které ukazují na jejich spojení s Islámským státem.

Podezřelé policie dopadla ve Štrasburku a Marseille po několikaměsíčním vyšetřování. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve uvedl, že mezi sedmi zatčenými byli Francouzi, Maročané a Afghánci ve věku 29 až 37 let. Dva z nich ale propustili.

U zbylých pěti se však potvrdilo napojení na Islámský stát. Podle zjištění policie chtěli spáchat teroristický útok 1. prosince v oblasti Paříže. „Měli společné instrukce, které vydal někdo z Islámského státu prostřednictvím šifrovaných materiálů," uvedl francouzský prokurátor François Molins.

Přesné místo, kde mělo k plánovanému útoku či útokům dojít, není známo. V rámci vyšetřování se však spekuluje, že potenciálním terčem mohlo být sídlo kriminální policie v centru Paříže, vánoční trhy na Champs-Élysées, zábavní park Disneyland či kavárny, stanice metra a náboženské objekty.

Loni 13. listopadu došlo v Paříži k největšímu teroristickému útoku, kdy islamisté zabili 130 lidí. Od té doby platí v zemi výjimečný stav a ulice měst hlídají ozbrojení policisté a vojáci.

Reklama

Doporučované