Hlavní obsah

Zadrženého Saakašviliho osvobodili z policejního auta demonstranti

Demonstranti osvobodili Saakašviliho z policejního autaVideo: AP

 

Reklama

Několik stovek demonstrantů bránilo policii v převozu gruzínského exprezidenta Saakašviliho. Jeho stoupenci nakonec vylomili dveře policejního automobilu a politika osvobodili.

Článek

Policie v Kyjevě zadržela bývalého gruzínského prezidenta, údajně pro podezření z napojení na organizovaný zločin. Stovky demonstrantů však jeho převozu k výslechu bránily. Saakašviliho jeho příznivci nakonec vytáhli z policejního auta. Saakašvili podle agentury Reuters vzápětí vyzval k pokojným demonstracím za odvolání ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. 

Během nepokojů bylo několik lidí, včetně příslušníků bezpečnostních složek, zraněno. Policie zadržela nejméně pět lidí. Saakašvili byl na Ukrajině aktivní od roku 2015 právě na žádost Porošenka. Vzájemné vztahy mezi oběma politiky však vzápětí ochladly. Saakašvili tvrdí, že Porošenko má nerozhodný přístup ke korupci. Spor se vyhrotil poté, co Porošenko letos v létě odebral Saakašvilimu ukrajinské občanství.

V neděli se v Kyjevě na podporu Saakašviliho sešly tisíce lidí, kteří žádali Porošenkovo odstoupení. Saakašvili se několikrát neúspěšně snažil na Ukrajině žádat o azyl. Politikovi totiž hrozí vydání do Gruzie, kde je stíhán pro údajné zneužití moci, kterého se měl dopustit v letech 2004 až 2013.

Reklama

Související témata:

Doporučované