Hlavní obsah

Zadržení letadla v Bělorusku má první následky. Znovu se vyhošťuje

Foto: Profimedia.cz

Bílo-červená vlajka s rytířem na koni, kterou používá běloruská opozice, zavlála v centru lotyšské metropole.

Reklama

Bělorusko vyhostilo ze země všechny lotyšské diplomaty. Riga už reagovala. Zatčený běloruský novinář je v současnosti ve vazbě, uvedlo běloruské ministerstvo vnitra.

Článek

Zatímco český Černínský palác si v pondělí předvolal běloruského velvyslance kvůli únosu letadla a zatčení novináře Ramana Prataseviče, diplomatické vztahy režimu Alexandra Lukašenka s pobaltskými zeměmi se vyostřily ještě podstatně víc.

Bělorusko v pondělí rozhodlo o vyhoštění lotyšského velvyslance Einārse Semanise a všech pracovníků lotyšské ambasády v Minsku s výjimkou jednoho. Informovala o tom běloruská státní agentura Belta. Riga už na běloruský krok odpověděla odvetou a vyhostila běloruské velvyslance a další diplomaty.

Důvodem vyhoštění Lotyšů je podle Bělorusů to, že pořadatelská země hokejového mistrovství světa nahradila běloruskou vlajku „opozičním“ bílo-červeno-bílým praporem.

„Velvyslanci bylo navrženo, aby opustil Bělorusko do 24 hodin,“ uvedl podle Belty běloruský ministr zahraničí Uladzimir Makej. Ostatní lotyšští diplomaté a administrativní a technický personál má na opuštění země 48 hodin. Na ambasádě může zůstat jen jeden administrativně-technický pracovník, který se bude o budovu starat.

Vlajky hokejových států vlají v centru Rigy. Běloruský prapor vyměnil rižský starosta Mārtiņš Staķis společně s lotyšským ministrem zahraničních věcí Edgarsem Rinkēvičsem. „Riga je solidární s běloruským lidem, opozicí a uprchlíky. Za svobodné Bělorusko,“ prohlásil během výměny vlajky Staķis.

Ministr Rinkēvičs podtrhl, že pořadatelství hokejového mistrovství „zdědilo“ Lotyšsko po Bělorusku právě kvůli potlačování masových protestů po prezidentských volbách, jejichž vítězem se prohlásil Alexandr Lukašenko.

Pobaltské státy se už v neděli do běloruského režimu tvrdě opřely kvůli únosu letadla společnosti Ryanair. To bylo pod záminkou bombového poplachu donuceno přistát v Minsku, kde policie zatkla jednoho z pasažérů – novináře prodemokratického zpravodajského kanálu Nexta Ramana Prataseviče. Zadržena je zřejmě i jeho přítelkyně, ruská občanka Sofia Sapegaová, která byla společně s ním na palubě letadla směřujícího z Atén do litevského Vilniusu.

Šestadvacetiletý Raman Pratasevič je spoluzakladatelem informačního kanálu Nexta, který byl jedním z hlavních zdrojů zpráv o protirežimních protestech. Ve vlasti mu nyní hrozí až 15 let vězení za „hromadné nepokoje“.

Podle běloruského ministerstva vnitra se Pratasevič nachází ve vazební věznici. Úřad tak popřel zprávy kanálu Nexta, který s odkazem na Pratasevičovu matku napsal, že je novinář v kritickém stavu v nemocnici.

Únos letadla odsoudili prezidenti Litvy i Lotyšska a prezidentka Estonska a požadují Pratasevičovo propuštění. Prezidenti také vyzvali k vyšetření události, sankcím a prohlášení běloruského vzdušného prostoru za nebezpečný pro mezinárodní lety. Litevské úřady v pondělí zakázaly létat přes Bělorusko strojům, které míří do Litvy či odlétají z Litvy. Opatření platí od úterý.

Běloruskému vzdušnému prostoru se bude kvůli incidentu vyhýbat hned několik evropských leteckých společností, mezi nimi skandinávská SAS, polský LOT, lotyšský AirBaltic nebo maďarský Wizzair.

O běloruském únosu letadla, které nakonec bez Prataseviče po pár hodinách pokračovalo do Vilniusu, v pondělí večer jednají na summitu v Bruselu lídři členských států EU.

Reklama

Doporučované