Hlavní obsah

Zadržení ministři a výpadky internetu. V Súdánu se odehrává převrat

Bez komentáře: Záběry ze súdánských ulic. Země zažívá vojenský puč.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Nejvýše postavený súdánský generál Abdal Fattáh Burhán v pondělí rozpustil přechodnou vládu a vyhlásil výjimečný stav. Do příštích voleb Súdán podle něj povede kabinet složený z technokratů.

Článek

Súdánští vojáci předtím zadrželi většinu členů vlády a řadu dalších vysoce postavených politiků a úředníků. Premiéra Abdalláha Hamduka převezli na neznámé místo. Súdánské ministerstvo informací, které patrně stále kontrolují Hamdukovi stoupenci, události označilo za vojenský převrat. Do ulic vyšly tisíce lidí, kteří s pučem nesouhlasí.

Z Chartúmu byla hlášena střelba.

Hluboké znepokojení nad situací v Súdánu vyjádřily Spojené státy, Evropská unie a Liga arabských států.

Súdánské ministerstvo informací sdělilo, že vojáci zadrželi většinu ministrů a civilní představitele suverénní rady, nejvyššího orgánu v zemi, který je složen ze zástupců armády a vůdců občanské společnosti. Později ministerstvo uvedlo, že premiér byl převezen na neznámé místo poté, co odmítl vydat prohlášení, v němž by převrat podpořil. Předtím Hamduka podle sdělení resortu vojáci drželi v domácím vězení.

Premiér vyzval Súdánce, aby se pokusu o puč pokojně postavili a aby „hájili svou revoluci“. Podle prohlášení ministerstva informací armáda také obsadila hlavní sídla súdánské televize a rozhlasu v druhém největším městě Umdurmánu nedaleko Chartúmu a zadržela jejich zaměstnance. Ministerstvo vyzvalo k okamžitému propuštění zadržených.

Generál Burhán po poledni v televizním projevu vyhlásil v zemi výjimečný stav a oznámil, že rozpouští přechodnou vládu. Poznamenal, že armáda zakročila kvůli sporům mezi politickými frakcemi. Zároveň přislíbil, že přechod k demokracii bude v zemi pokračovat. Do voleb bude Súdán podle generála vést nový kabinet složený z technokratů.

Súdánské profesní sdružení, organizace zastřešující několik odborových svazů, vyzvalo občany, aby vyšli do ulic, postavili barikády a zahájili stávku. Stejná organizace, která je zároveň hlavním prodemokratickým hnutím v zemi, také podle agentury AP informovala, že po celém Súdánu dochází k výpadkům mobilního signálu a internetu. K protestu proti puči vyzvala i největší súdánská strana Umma. Podle agentury Reuters se v ulicích hlavního města rozmístily vojenské a bezpečnostní síly, které se snaží omezit pohyb civilistů. Mezinárodní letiště v Chartúmu přerušilo svůj provoz.

Agentura AFP informovala, že ulice hlavního města Chartúmu zablokovali demonstranti. Podle ministerstva informací nedaleko vojenského velitelství v hlavním městě propukla střelba. Sdružení lékařů informovalo o nejméně 12 zraněných.

Zvláštní zmocněnec USA Jeffrey Feltman uvedl, že Spojené státy jsou hluboce znepokojeny zprávami o vojenském převratu v Súdánu. Na oficiálním twitterovém účtu varoval, že vojenský převrat by odporoval súdánské ústavní deklaraci a ohrozil dodávky americké pomoci Súdánu.

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell uvedl, že patrný vojenský puč v Súdánu sleduje s velkým znepokojením. „S největší obavou sledujeme probíhající události v Súdánu. EU vyzývá všechny zúčastněné strany a regionální partnery, aby znovu nastartovali proces přechodu,“ uvedl.

Francouzský prezident Emmanuel Macron převrat odsoudil a vyzval k okamžitému propuštění premiéra civilních členů vlády.

Hluboké znepokojení nad vývojem v Súdánu vyjádřila také Liga arabských států.

V Súdánu narůstalo napětí od doby, kdy v září úřady oznámily, že zmařily pokus o převrat, který naplánovali stoupenci svrženého prezidenta Umara Bašíra. Pokus o puč vyvolal vzájemné obviňování armádních a civilních skupin, které mají po sesazení Umara Bašíra v roce 2019 během přechodného období společně vést zemi. V posledních dnech vyšly do ulic oba tábory, tedy jak zastánci civilní vlády, tak příznivci armádního vedení.

Bašír byl sesazen armádou při masových protivládních demonstracích v roce 2019. Od té doby zemi řídí přechodná vláda, která je složená z vojáků a civilistů a čelí velkým ekonomickým a bezpečnostním problémům.

Reklama

Související témata:

Doporučované