Hlavní obsah

Český soud propustil kurdského politika. Turecko posílá nótu

Městský soud propustil na svobodu Sáliha Muslima.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Místopředseda turecké vlády reaguje na verdikt soudu, který propustil na svobodu zadrženého kurdského politika Sáliha Muslima.

Článek

Místopředseda turecké vlády a vládní mluvčí Bekir Bozdag ostře kritizoval verdikt Městského soudu v Praze, který propustil na svobodu kurdského politika Sáliha Muslima zadrženého o víkendu v Česku.

„Rozhodnutí je v rozporu s mezinárodním právem a bude mít vliv na vztahy s Českou republikou,” komentoval verdikt české soudní instituce Bozdag, jehož cituje deník Sabah.

Turecký činitel dodal, že verdikt „podporuje teroristické organizace” a je „jasnou podporou terorismu”.

Ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu pak tureckým médiím řekl, že Turecko poslalo České republice kvůli rozsudku diplomatickou nótu. Diplomatický dokument podle něj odeslala do Prahy kromě jeho ministerstva zahraničí i ministerstva vnitra a spravedlnosti.

Sáliha Muslima policie zadržela na základě zatykače vydaného na žádost turecké vlády. České státní zastupitelství navrhovalo vzít Muslima do předběžné vazby, kde by čekal na extradiční řízení. Soudce však návrhu nevyhověl, protože přijal Muslimův slib, že se nebude vyhýbat úkonům následného řízení a že se bude zdržovat pouze ve státech Evropské unie. Muslimův právník soudu nabízel i „záruku kurdské organizace”, tu však soudce nepřijal.

„Rozhodnutí je pravomocné, protože se obě strany vzdaly práva stížnosti,” uvedla mluvčí soudu Markéta Puci.

Turecko, které usiluje o Muslimovo vydání, musí do 40 dnů od zadržení podat žádost. Jinak bude kurdský předák propuštěn.

Video: Kurdové demonstrovali před městským soudem

Kurdové demonstrovali proti zatčení Sáliha Muslima.Video: Hanuš Hanslík

Muslima, který byl do loňska ve vedení syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD), zařadila Ankara před čtrnácti dny na seznam nejhledanějších teroristů. PYD je podle Turecka součástí turecké Strany kurdských pracujících (PKK), řazené k teroristickým organizacím.

Sálih Muslim je tvrdým kritikem vlády tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, kterou letos odsoudil například za vojenskou intervenci Ankary na severu Sýrie.

Za jeho propuštění demonstrovali v pondělí Kurdové po celé Evropě, v úterý se jeho zastánci shromáždili také před budovou městského soudu. Verdikt soudu pak hlasitě vítali přímo na chodbě soudní budovy.

Video: Vydání je velmi choulostivé, říká bývalý velvyslanec

Tomáš Laně, bývalý diplomat, hovoří o případu Sáliha Muslima.Video: Seznam Zprávy

Případ Sáliha Muslima řeší také diplomaté. Ministr zahraničí Martin Stropnický hodlá případ řešit s tureckým protějškem, tureckou stranu už ujistil, že Česká republika bude postupovat standardně, férově a podle zákona.

V souvislosti s Muslimovým zadržením se spekulovalo také o tom, zda tento kurdský předák nebude vydán výměnou za propuštění dvou Čechů, kteří byli loni odsouzeni na šest let za spolupráci se syrskými Kurdy.

Obě strany však takovou možnost vyloučily.

Reklama

Související témata:

Doporučované