Hlavní obsah

Zády k Ódě na radost. Europoslanci Brexit Party protestovali při hymně EU, SPD se k nim přidala

Poslanci Brexit Party protestovali při zpěvu Ódy na radost na půdě EP.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Členové britské protiunijní Brexit Party se postarali o rozruch během dnešního úvodního zasedání nového Evropského parlamentu. Při zpěvu Ódy na radost, neoficiální hymny EU, se demonstrativně otočili zády k předsednickému pultu. Vysloužili si za to kritiku od předsedajícího Antonia Tajaniho i od svých britských kolegů.

Článek

Nová formace v čele s euroskeptikem Nigelem Faragem se v květnových volbách se ziskem 29 křesel stala vůbec nejsilnější ze všech 190 národních stran, které mají v EP své zástupce. Celá skupina se během úvodního ceremoniálu beze slova otočila a dala najevo svůj odmítavý postoj k setrvání Británie v EU.

„Pokud to tak chcete brát, byl to velmi tichý akt vzdoru,“ komentoval Farage akci v rozhovoru s televizí Sky News. Strana podle něho o své přítomnosti v EP dala viditelně vědět hned první den.

Další politici volili většinou kritická slova. „Je to otázka respektu. Neznamená to, že nutně musíte sdílet hodnoty Evropské unie. Když slyšíte hymnu jiné země, postavíte se,“ pokáral je Tajani, který jako minulý šéf předsedá zasedání EP až do středeční volby nového vedení.

Vůdce konkurenčních britských labouristů v europarlamentu Richard Corbett označil gesto Farage a spol. za trapné. „Opravdu je lidé zvolili kvůli tomuhle?“ ptala se na Twitteru europoslankyně Zelených Catherine Rowettová, podle níž byl čin politiků brexitové strany hloupý a plný zlosti.

Jeden z hlavních zastánců rázného brexitu Farage hodlá přispět k tomu, aby jeho země a s ní i 73 britských europoslanců opustila Unii v aktuálně dohodnutém termínu do 31. října. Pokud k tomu však nedojde, chce se svými kolegy setrvat v EP déle.

Navzdory tomu, že jeho strana početně posílila, nepatří na rozdíl od minulého období do žádné frakce. Tím se Farageovi mimo jiné krátí čas na často velmi plamenná řečnická vystoupení.

Šéf Brexit Party v úterý v médiích pohrozil vládnoucím britským konzervativcům, že pokud brexit do konce října nedotáhnou ke skutečnému rozvázání svazku s EU, voliči ještě výrazněji podpoří jeho formaci a Farage se stane premiérem.

Někteří britští komentátoři v souvislosti s komplikovaným vyjednáváním o vrcholných unijních pozicích poznamenávají, že neschopnost unijních politiků dosáhnout dohody dává Farageovi a dalším zastáncům rázného brexitu argument pro urychlený odchod Británie z EU.

Proti hymně EU protestovali i čeští europoslanci Ivan David a Hynek Blaško za SPD.

V zasedacím sále europarlamentu se však protestovalo i proti brexitu. Evropští poslanci zvolení za proevropskou britskou Liberálně děmokratickou stranu si oblékli žlutá trička v barvě strany s nápisem „Stop brexitu“.

Reklama

Doporučované