Hlavní obsah

Záhada hejtmančiny limuzíny: Kdo povolil, že s ní smí Jermanové manžel jezdit do práce?

Manžel hejtmanky Jermanové mluví o používání krajské limuzíny na tiskové konferenci.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Středočeský kraj tají smlouvu mezi hejtmankou a úřadem. Jermanová (ANO) touto dohodou odrážela kritiku, že dala svému muži k dispozici služební superb.

Článek

Když Seznam před týdnem poprvé zveřejnil, že se manžel středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) běžně vozí v její služební limuzíně, politička reagovala tiskovou zprávou s titulkem: Jdu do naha, nemám co skrývat.

Připustila, že její muž Jakub Pokorný jezdí s černým superbem v plné výbavě často – jak Seznam nafotil a natočil, například do svého kadeřnického salonu v Benešově, kam to má z domova jen něco přes dva kilometry.

Podle hejtmanky je ale vše v pořádku, protože smlouva mezi ní a krajským úřadem používání automobilu rodinou umožňuje.

A právě tady ochota hejtmanky „svléknout se do naha“ končí: Ani ona, ani krajský úřad nechtějí tuto písemnou dohodu zveřejnit. Natož říct, kdo přesně tenhle benefit v podobě libovolného používání auta manželem do smlouvy zakotvil. Protože v žádném jiném kraji – jak opět Seznam ověřil – hejtmani a jejich partneři takovou výhodu nemají.

V pondělí hejtmanka uspořádala tiskovou konferenci, kde její manžel přečetl své prohlášení – o tom, že přestává s autem jezdit. Novináři však neměli šanci se na cokoli zeptat. Tedy ani na obsah smlouvy a okolnosti jejího vzniku. Hejtmanský pár hned po dočtení prohlášení zmizel v útrobách úřadu.

Seznam o zveřejnění smlouvy požádal už minulý týden. Jermanová tehdy pouze písemně uvedla, že si soukromé jízdy platí. Text dohody úřad neposkytl. „Vyjádření paní hejtmanky považujeme za konečné,“ odpověděla krajská mluvčí Nicol Lenertová.

Bývalý radní: Za mě byla pravidla přísnější

Kdo sepsal smlouvu tak, že hejtmančin manžel měl auto prakticky k neomezenému použití, je přitom důležité. Právě proto, že Jermanová i její manžel mají očividně stále pocit, že se jim stala křivda. Protože dohoda s úřadem přece manželovi umožňovala soukromé jízdy, takže je vše v pořádku, tvrdí manželský pár.

Hejtmanka má podle smlouvy dvě auta. První s řidičem, druhé bez šoféra – ke služebnímu i soukromému využití. Což je to, v němž se vozil hejtmančin muž.

Jermanová s Pokorným tenhle bonus berou jako nutný k tomu, aby se hejtmanka mohla plně věnovat náročné funkci. A její manžel tak – i s pomocí služebního auta kraje – mohl zajišťovat rodinný servis nebo ji o víkendech vozit na společenské akce.

Jenže například předseda kontrolního výboru kraje a opoziční zastupitel Ivo Šanc (STAN) byl do loňského roku radním kraje. Také měl k dispozici služební vůz k soukromému využití (s tím, že si rovněž bude privátní cesty platit) a nepamatuje si, že by v podmínkách užívání auta stálo, že ho smí volně půjčovat.

„Tehdy jsem se ptal garážmistra a ten mi řekl, že rodinný příslušník může řídit, jen když já budu v autě,“ vzpomínal Šanc.

Taková pravidla ostatně platí v jiných krajích: Hejtmanky a hejtmani tam buď vůbec nesmí za volant pustit nikoho dalšího, nebo výjimečně ano – třeba když hejtmanovi není dobře. Avšak jen v případě, že hejtman v autě cestuje také. Jinými slovy – manželka doveze svého muže-hejtmana tam, kam by se těžko sám dostal.

„Aby se auto v uvozovkách odevzdalo rodinnému příslušníkovi a ten si s ním počínal jako se svým, to je podle mého názoru příliš velkorysé,“ dodal Šanc.

„Zaplatili jsme 29 826 korun ze svého“

Tajnosti kolem smlouvy o používání auta přiživují dohady, jestli si velkorysá pravidla neušila na míru přímo hejtmanka pro sebe a manžela. Šéf kontrolního výboru Šanc už úřad požádal, ať mu předloží jak smlouvu, tak i výkazy ujetých kilometrů.

Ostatně přesný přehled ujetých kilometrů v rámci soukromých cest je další věc, kterou na dotaz Seznamu kraj odmítl sdělit.

„Na toto služební auto existuje smlouva, jež upravuje i naše povinnosti směrem k soukromým jízdám. Tyto jízdy musíme vykazovat a samozřejmě uhradit jejich náklady, které za dobu užívání činily 29 826 korun na pohonných hmotách a měsíční platbu 3 719 korun úřadu,“ přečetl pouze v pondělí během tiskové konference Pokorný.

Hejtmanka s Pokorným nicméně slíbili, že superb 4×4 přestanou používat, a odstavili ho na dvoře krajského úřadu.

Reklama

Doporučované