Hlavní obsah

Záhada Kim Čong-una a jeho luxusních pancéřovaných limuzín. Jejich německý výrobce nemá tušení, kde k nim přišel

Záhada Kim Čong-una a jeho luxusních limuzín. Jejich německý výrobce nemá tušení, kde k nim přišel.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Kim Čong-un se ve Vladivostoku setkal s Vladimirem Putinem. Zatímco se ale oči světa upírají na snahu o jaderné odzbrojení Severní Koreje, některé zpravodajské agentury se zaměřily na záhadný původ jeho dvou luxusních obrněných limuzín.

Článek

Stojí téměř třicet milionů – s pancéřováním dost možná trojnásobek. Mercedes Maybach S600 Pullman Guard a Mercedes S62. Luxusní limuzíny vyrábí německý Daimler a jezdí v nich třeba severokorejský vůdce Kim Čong-un. Původ jeho dvou daimlerovských mercedesů je ale záhadou.

Je skvělý pro diskrétní setkání, od nás ho ale nemá

Jeden z největších výrobců aut na světě tvrdí, že nemá ponětí, kde Kim ke svým limuzínám přišel. Takový Pullman se ale podle oficiálního popisu Daimleru „skvěle hodí pro diskrétní setkání”.

„Nemáme ani v nejmenším tušení, jak se ty vozy dostaly do Severní Koreje,” uvedla v písemné odpovědi pro agenturu AP mluvčí společnosti Daimler Silke Mockert.

Problém je, že prodej luxusního zboží – včetně limuzín – do Severní Koreje OSN striktně zakázala pod hrozbou tvrdých sankcí. Jako jeden z kroků k denuklearizaci KLDR.

Daimler podle svého se Severní Koreou neobchodoval přes 15 let a embarga ctí a plní. Zároveň prý ale není jeho věcí, když jeho vozy – speciálně ty použité – prodá třetí strana – komukoliv.

Průstřelné sankce, neprůstřelné limuzíny

Podle agentury AP je Kim Čong-un zářným příkladem toho, jak průstřelné mohou mezinárodní sankce být. Neprůstřelné rozhodně byly Kimovy mercedesy na summitu s Donaldem Trumpem v Singapuru loni v červnu nebo Vladimirem Putinem ve Vladivostoku včera.

Verze Pullmana, kterou severokorejský vůdce používá, má být údajně vybavena všemi důležitými komunikačními a zábavními systémy tak, aby přesně podle firemního popisku auta „jeho cestující mohli zůstat v plném spojení s okolním světem, zatímco si budou užívat luxus a komfort svého vlastního velmi speciálního místa v něm”.

Reklama

Doporučované