Hlavní obsah

Záhada kolem zmizení slavné letkyně Earhartové trvá. Nový důkaz vyvrátili blogeři

Záhadné zmizení legendární letkyně Earhartové se nedaří objasnitVideo: AP

 

Reklama

Nově nalezená fotografie měla ukazovat letkyni Earhartovou po jejím zmizení v roce 1937. Internetoví blogeři ale tvrdí, že snímek pochází z roku 1935.

Článek

Případ zmizení legendární letkyně Amelie Earhartové, která jako první žena přeletěla Atlantik, se opět zamotává. Nově nalezená fotografie měla vyvrátit, že se pilotka 2. července 1937 ztratila nad Tichým oceánem. Snímek ale patrně pochází už z roku 1935. V té době byla přitom Earhartová bezpečně ve Spojených státech, a tak na snímku zřejmě není ona.

Fotografie se objevila v novém dokumentu televizního kanálu History Channel. Snímek podle badatelů dokládal, že se letkyně a její navigátor Fred Noonan zřítili u Marshallových ostrovů, kde je také zachytil fotograf. Posléze mohli zemřít v japonském zajetí.

Earhartová sedí na snímku na molu otočená zády k fotoaparátu. Nalevo by podle historiků mohl být její navigátor.

Dva internetoví blogeři ale zjištění dokumentu zpochybnili. Fotografii totiž našli v japonském cestopise z roku 1935. Matt Holly, jeden z kritiků důkazu, který dokument předkládá, si myslí, že by osoba na fotografii mohla být dokonce muž.

History Channel na Twitteru reagoval, že je pro něj i diváky nejdůležitější historická přesnost - a jeho badatelé proto nová zjištění prošetřují. Záhada budící zvědavost historiků i nadšenců už 80 let tak stále čeká na vyřešení.

Průkopnice ženského létání Earhartová ve třiceti letech přeletěla Atlantik, o dva roky později překonala rychlostní rekord v ženském létání a v 34 letech přeletěla oceán znovu, tentokrát sama. Po vzoru prvního sólového pokořitele Atlantiku Charlese Lindbergha byla přezdívána „Lady Lindy" a její životní příběh je součástí povinného učiva na amerických školách. V roce svých čtyřicátin si naplánovala cestu kolem světa.

Cestu spolu s navigátorem zahájili 20. května 1937 v kalifornském Oaklandu a zamířili na jihovýchod. Z Miami 1. června odletěli do Portorika a pak na jih do Brazílie, odkud se vydali přes Atlantik do Senegalu. Přeletěli Afriku a z eritrejského Assabu zamířili do Indie. Dál letěli přes Barmu, Singapur a Indonésii na sever Austrálie a na Novou Guineu. V tu chvíli zbývalo překonat poslední čtvrtinu cesty, 11 tisíc kilometrů nad Tichým oceánem.

Earhartová se naposledy ohlásila 2. července ráno s tím, že jim dochází palivo a oni nevidí letadlovou loď Itasca, na níž ho mají doplnit. Prezident Franklin Roosevelt posléze nařídil rozsáhlé pátrání. Vše ale bylo marné a pilotka byla 5. ledna 1939 úředně prohlášena za mrtvou.

Reklama

Související témata:

Doporučované