Hlavní obsah

Záhada na Moravě. Přes 40 nakažených, nepomohly roušky ani rukavice

Foto: vlada.cz

Podrobně zdokumentovaný případ podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly zpochybňuje některé zahraniční studie, podle kterých se nedá snadno nakazit koronavirem přes povrch předmětů.

Reklama

Proč se nákaza koronavirem intenzivně šířila v jednom obchodu, i když se tam dodržovala předepsaná hygienická opatření, odborníci zatím nevysvětlili.

Článek

Čtrnáctiletá dívka dostala chuť na jogurt, tak si ho došla koupit do menšího supermarketu. Kromě mléčného výrobku si ale z obchodu nevědomky odnesla také koronavirus. Přestože měla při nákupu rukavice.

Kuriózní případ se stal v dubnu ve Zlínském kraji. Nebyl přitom zdaleka jediný. V obchodu sítě COOP v Napajedlech se postupně od sebe nakazilo sedm prodavačů, jedenáct zákazníků a jejich příbuzní. Celkem testy odhalily 42 pozitivních případů na covid-19.

Na pozoruhodné rozšíření koronaviru v obchodě tento týden upozornil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Jak přitom zdůraznil, v prodejně s plochou kolem 400 metrů čtverečních se dodržovala všechna předepsaná opatření. Personál nosil roušky, rukavice i štíty, na pokladně nechybělo plexisklo, povrchy se dezinfikovaly několikrát denně.

„Zdá se, že vše bylo dodržováno tak, jak to mělo být. Přesto tam k šíření došlo,“ řekl Prymula, když šíření nákazy v Napajedlech popisoval jako jeden z příkladů lokálního ohniska.

Ze zpětné analýzy vyplynulo, že první lidé z obchodu se nakazili ještě před Velikonocemi. Pak se koronavirus postupně šířil dál. Z personálu se nenakazila jen pětice lidí, kteří pracovali v odděleném sektoru.

Provoz prodejny fungoval do 16. dubna, kdy ji hygienici zavřeli. Nakažení museli do izolace, jejich blízcí do karantény. Zboží z obchodu zničili v kafilerii, prostory se koncem dubna vyčistily hloubkovou dezinfekcí.

V karanténě skončily také všechny pečovatelky z přilehlého domu pečovatelských služeb, které chodily do obchodu nakupovat. Klienty pečovatelského domu převezli do jiného zařízení v nedalekých Otrokovicích. Doma museli zůstat také zaměstnanci technických služeb Napajedel, kteří přišli do styku s nakaženými.

Hygienici vyzvali všechny, kteří v obchodě nakupovali a měli zdravotní potíže, aby se přihlásili. Později nařídili také povinnou dezinfekci společných prostor v bytových domech v celém městě.

Posledního nakaženého odhalili 26. dubna. Opatření se podle hygieniků osvědčila a šíření nákazy se zastavilo.

„Všechny dohledané případy onemocnění souvisí s danou prodejnou a další ohniska nákazy nebyla zjištěna,“ uvedla pro Seznam Zprávy Vendula Ševčíková z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje. Mezitím už také uplynula inkubační doba od uzavření prodejny. „Situaci průběžně vyhodnocujeme,“ dodala Ševčíková.

Foto: Roman Prymula, Seznam Zprávy

Časové schéma šíření nákazy v obchodě COOP v Napajedlech.

Stále však chybí odpověď na otázku, proč se koronavirus rychle šířil právě v této konkrétní prodejně, i když se dodržovala ochranná opatření.

Podle vládního epidemiologa Prymuly šlo sice o výjimečný případ, který ale může zpochybnit závěry některých studií, například z Německa. Ty uvádějí, že přenos přes povrchy například v obchodech je tak vzácný, že se dá nakupování z hlediska koronavirové epidemie považovat za bezpečné.

„Tento případ je opravdu zajímavý z toho hlediska, že kontaktní přenos je zřejmě reálný,“ uvedl Prymula.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve středu potvrdil, že případ z Napajedel se bude dál zkoumat. Zároveň ujišťoval, že současný hygienický režim v prodejnách je dostatečný. Podle něj už ani není možné ho více zpřísňovat. „Nemůžeme zavést opatření, která nebudou realizovatelná,“ poznamenal. „Jde spíše o to, že musíme být všichni obezřetní a dodržovat ta základní pravidla, která jsou nastavena. Určitě bych z toho ale nevyvozoval, že bychom měli zavírat obchody nebo něco podobného,“ dodal ministr.

Reklama

Související témata:

Doporučované