Hlavní obsah

Záhada pěti milionů Babišových roušek. Podvod na firmu? Nebo jen výmluva?

Foto: Profimedia.cz

Pět milionů roušek mělo do Česka dorazit minulé pondělí. Ale z obchodu nakonec sešlo.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví mělo nakoupit pět milionů roušek. Za několik dní budou, sliboval premiér. Ale obchod zkrachoval, prý kvůli podvodu. Otazníky však zůstávají.

Článek

Předminulý víkend už premiér Andrej Babiš (ANO) musel vědět, že se schyluje k velkému průšvihu. V sobotu ještě tvrdil, že každému doktorovi bez ochrany osobně přiveze respirátor, ale už bylo jasné, jak je to ve skutečnosti: českým nemocnicím fatálně chyběla ochrana proti koronaviru.

A do toho premiér vytáhl trumf: řekl, že za několik dní přijde ze zahraničí velká zásilka pěti milionů roušek. Takže klid, lékaři a sestry jako nejcitlivější složka boje proti epidemii se nemusejí bát.

Ale během několika hodin otočil – letmo zmínil, že vlastně žádné roušky nakonec nedorazí. Protože prý dodavatelskou firmu někdo podvedl.

Seznam Zprávám se teď částečně podařilo příběh rekonstruovat.

Zpočátku to vypadalo, že Babiš si pod tlakem pomohl slibem pěti milionů roušek – aby aspoň na chvíli odvrátil kritiku, že jeho vláda selhala.

Lidé, kteří se kolem tohoto obchodu s rouškami pohybovali, dnes tvrdí, že premiér si nevymýšlel a že roušky byly skutečně na cestě. Obchod však ztroskotal.

Na druhou stranu, všichni aktéři mají jen informace z druhé ruky a o obchodu neexistují veřejně dostupné dokumenty.

Roušky budou, pak zase ne

V pátek 13. března si už začaly nemocnice hromadně stěžovat, že je ministerstvo zdravotnictví nechalo napospas. Že lékaři a další personál vyšetřují pacienty bez respirátorů. A například nemocnice ve středočeském Slaném si začala míchat vlastní dezinfekci.

To všechno proto, že stát slíbil vše nakoupit centrálně a nesplnil to.

„Podařilo se nám také závazně objednat dodávku pěti milionů roušek, standardních roušek, které mají dojít do České republiky v pondělí. To znamená, že tyto roušky budeme rovněž obratem expedovat zejména do sociálních služeb, protože tam vnímáme potřebu z hlediska ochrany rizikových skupin pacientů,“ uklidňoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) na vládní tiskové konferenci v pátek 13. března.

V sobotu se pak premiér Andrej Babiš na tiskovce dostal pod palbu – bylo jasné, že téměř žádné respirátory a roušky pro zdravotníky nejsou a hned tak nebudou. Premiér prohlásil, že už v pondělí roušky dorazí. Zároveň připustil, že některé podobné obchody státu zkrachovaly, protože celá Evropa horečnatě nakupuje pomůcky.

A následující den v rozhovoru pro televizi Prima prohlásil, že pět milionů roušek, o nichž mluvil ministr Vojtěch, nepřijde. „My jsme měli například kontrakt na pět milionů roušek, ano, které měly přijet v pondělí. A ta naše česká firma, která to objednala v Číně a zaplatila, nakonec zjistila, že ji někdo podvedl,“ řekl Babiš v televizi Prima v neděli 15. března. Bez dalších podrobností.

Veřejné dokumenty nejsou

Seznam Zprávy se už minulé pondělí na ministerstvu zdravotnictví ptaly, jak to tedy s dodávkou roušek bylo – jaká firma je měla dodat, za kolik, odkud a proč obchod nevyšel. Tiskový odbor úřadu neodpověděl.

Náměstek ministra zdravotnictví Filip Vrubel nakonec tento týden řekl, že se nákup roušek měl odehrát přes několik dodavatelů. Jedna firma v řetězci zaplatila jakési čínské společnosti předem, roušky však nedostala. Což tvrdí i další zdroje Seznam Zpráv z ministerstva. S tím, že úředníci byli varováni, ať rozhodně při takových obchodech neposílají peníze dopředu.

„Pravděpodobně se jeden z dodavatelů stal obětí podvodu a utopil v tom peníze. My jsme každopádně nic dopředu neplatili. Prostě jsme jen stornovali objednávku,“ popsal náměstek ministra zdravotnictví Vrubel.

Zároveň dodal, že pro ministerstvo tím vše skončilo a už nepátralo po detailech. „I informace o podvodu máme z druhé ruky,“ poznamenal náměstek.

Jméno dodavatelské firmy Seznam Zprávy zjistily.

Ale nepodařilo se ji kontaktovat a ověřit, jak se měl celý obchod uskutečnit. Navíc v registru smluv není k tomu obchodu žádný dokument. Je přitom možné v něm najít desítky smluv nebo objednávek, na jejichž základě v posledních dnech a týdnech ministerstvo respirátory a další pomůcky nakupuje.

Nikoli však objednávku na zmíněných pět milionů roušek.

Premiér: Dali mi špatné informace

Pokud se tedy skutečně jednalo o podvod, přišel pro Andreje Babiše v nejhorší možnou chvíli. A to ve dnech, kdy – jak už zaznělo – premiér nutně potřeboval ukázat, že je schopen ochranu zdravotníkům zajistit.

„Samozřejmě, pět milionů ústenek byla velká objednávka, do jisté míry jsme na ni spoléhali,“ potvrdil i náměstek Vrubel.

Jestli případ vyšetřuje policie, nyní nelze zjistit. Policisté jen obecně potvrzují, že se tyto případy objevily.

„Policie již přijala několik trestních oznámení podaných v souvislosti s nákupem ochranných prostředků proti nákaze koronavirem a zabývá se jimi. S ohledem na probíhající prověřování se však k okolnostem a konkrétním osobám nebudeme jakkoliv blíže vyjadřovat,“ uvedl mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Premiér Babiš nakonec minulé úterý řekl, že o nákupu roušek dostal špatné informace – proto prý tvrdil, že to je jen otázka dnů, kdy se objeví v Česku. Ale tím příběh zamotal ještě víc.

„Já jsem dostal mylnou informaci, že zkrátka ta česká firma to zaplatila do Číny. Ono se ukázalo, že to nebylo do Číny, tak jsem se omluvil i čínskému velvyslanci. Takže my se všem omlouváme,“ řekl Babiš – a opět nevysvětlil, odkud tedy roušky měly pocházet a co se přesně kolem dodávky odehrálo.

Reklama

Doporučované