Hlavní obsah

Záhada rakovnické stovky odhalena. Za nejvyšším rizikem je rychlost nákazy

Foto: cs.wikipedia.org, Seznam Zprávy

S necelými 56 tisíci obyvatel je Rakovnicko nejméně lidnatý okres ve Středočeském kraji.

Reklama

V protiepidemickém systému PES vyšel Rakovnicku vůbec nejvyšší index rizika. Z posledních čísel okres nevychází jako zdaleka nejhorší v kraji, reprodukční číslo R tam ale stouplo až skoro na dvojku.

Článek

Čtvrteční statistiky o vývoji nákazy koronavirem vyvolaly pozornost nejen novým rekordem v počtu pozitivních testů, ale i zajímavým údajem o maximálním stupni rizika na Rakovnicku.

V protiepidemickém systému PES vyšlo středočeskému okresu nejvyšší možné ohodnocení 100 bodů.

Aktuální informace z regionu přitom takovému hodnocení na první pohled úplně neodpovídají. Rakovnicko sice také zaznamenalo v posledních týdnech přibývání nakažených, ve srovnání s jinými okresy na tom ale není zdaleka nejhůř.

Podle čtvrteční zprávy středočeské krajské hygieny mělo Rakovnicko 602 nakažených, na 100 tisíc obyvatel tak připadalo 1083 nemocných.

Polovina středočeských okresů přitom hlásila v přepočtu vyšší čísla. Například v sousedním Berounsku vycházelo na 100 tisíc lidí skoro 1300 nakažených.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví, ÚZIS, Seznam Zprávy

Vývoj indexu rizika PES v okresu Rakovník.

Za poslední týden přibylo na Rakovnicku přes 350 nakažených a jen za posledních 24 hodin tam podle krajských hygieniků stoupl počet lidí s infekcí o 91. Ani z pohledu těchto čísel však okres není v přepočtu horší než některé jiné (nárůst o 91 pozitivních je vůbec nejnižší číslo v kraji, to je ale zkresleno faktem, že Rakovnicko je okresem s nízkým počtem obyvatel).

Příčinu vysokého rizikového hodnocení nakonec pojmenoval ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Klíč je podle něj v hodnocení dynamiky nákazy.

„Vlivem malých čísel a zřejmě nevyrovnaného počtu testů v čase došlo ve srovnání časových period ke skokové změně reprodukčního čísla z cca 1,5 až na skoro 2 , což se boduje +10 body a okres se tak dostal skokově nahoru,“ uvedl Dušek poté, co na požádání Seznam Zpráv zanalyzoval data z okresu.

Jak se počítá index rizika PES

Index rizika protiepidemického systému PES vyjadřuje trendy ve vývoji čtyř klíčových ukazatelů: počty nově pozitivních pacientů za uplynulých 14 dnů, čtrnáctidenní počty nově pozitivních seniorů, sedmidenní průměrnou pozitivitu testů na přítomnost koronaviru a zjednodušený výpočet reprodukčního čísla, které vyjadřuje dynamiku šíření nákazy.

Jednotlivé ukazatele mají přiřazenou bodovou hodnotu, vyšším hodnotám ukazatelů vždy odpovídá vyšší bodové hodnocení. Celkový index rizika se potom určí součtem bodových hodnot pro jednotlivé ukazatele. Vypočítává se na úrovni státu, krajů a okresů. Hodnota je omezena do 100, vyšší hodnoty jsou upraveny na hodnotu 100.

Jednotlivým bodovým pásmům indexu pak odpovídají takzvané stupně pohotovosti (celkem 5 stupňů), které stanovují rozsah protiepidemických opatření.

„Určitě muselo dojít k navýšení počtu testů, protože i podíl pozitivních testů se zvedl jen o pět procentních bodů, ze 49 na 54 procent,“ dodal šéf zdravotnických statistiků.

Už v první reakci na hodnocení Rakovníka Dušek upozornil, že hodnoty za jednotlivé okresy nemusí být vypovídající.

„Index na úrovni okresu nedává reprezentativní výstupy,“ uvedl. Připomněl, že Ústav zdravotnických informací a statistiky chystá na leden novou metodiku výpočtu, která by místo pozitivních případů zohlednila hlavně vytíženost nemocnic.

Pro místní byla každopádně zpráva, že se rakovnický okres dostal na pomyslný vrchol žebříčku rizika, spíše záhadou.

„Určitý nárůst nakažených jsme zaznamenali, ale nikdo mi nehlásil nějakou mimořádnou situaci. Nerozumím tomu,“ řekl Seznam Zprávám starosta Rakovníka a zároveň předseda krizového štábu města Luděk Štíbr (ODS).

Nezdá se také, že by v okrese nějak rapidně stoupal podíl nakažených mezi rizikovými skupinami, což jsou hlavně senioři. Ze zhruba 350 odhalených pozitivních případů za uplynulý týden bylo 74 lidí ve věku 65 let a více.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví, ÚZIS, Seznam Zprávy

Popis stupňů pohotovosti PES podle bodových hodnot indexu rizika.

„V tuto chvíli nemáme žádného pacienta s covidem,“ řekla zástupkyně ředitele rakovnického domova seniorů Na Zátiší Hana Riegerová. Bez aktuálního ohniska nákazy je i druhý velký domov seniorů v okrese v Novém Strašecí.

Problém nehlásí ani rakovnická Masarykova nemocnice. Podle jejího lékařského náměstka Oldřicha Kronicha v zařízení leží skoro tři desítky lidí s koronavirem, z toho tři ve vážném stavu na ventilátorech, v posledních dnech ale neregistrují nějaký skokový nápor lidí s nákazou.

Aktualizovali jsme dodáním podrobnějšího vysvětlení od šéfa zdravotnických statistiků Ladislava Duška.

Reklama

Doporučované