Hlavní obsah

Záhada v ostravské nemocnici. V kanceláři ředitele jsou rušičky odposlechů

V ostravské nemocnici řeší jednu záhadu. Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rušičky a speciální fólie na oknech našel nový ředitel nemocnice. Jeho předchůdce však prý vůbec neví, jak se tam dostaly.

Článek

Ostravská fakultní nemocnice řeší kromě svých pacientů také jednu záhadu v ředitelské pracovně.

Když totiž v lednu skončil v čele nemocnice bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, jeho nástupce Evžen Machytka zjistil, že v kanceláři jsou instalována zařízení proti odposlechům.

Nikdo se k tomu však nehlásí.

„V této místnosti jsou instalovány profesionální rušičky odposlechů,“ ukazuje pověřený ředitel Evžen Machytka zařízení v ředitelské kanceláři.

„Tady je nějaké ovládání, můžeme vidět, že vedou dráty k oknům. Na okně jsou nalepené speciální fólie, které brání laserovému odposlechu z druhé strany ulice,“ vysvětluje Machytka.

Machytka nechal zařízení prozkoumat bezpečnostní agenturou. Potvrdila mu, že v pracovně ředitele je skutečně rušička proti odposlechu a ve svém posudku také sdělila, že instalace takového zařízení je bez potřebných povolení nelegální.

Evžen Machytka Seznamu také řekl, že rušičky byly nainstalovány v éře jeho předchůdce.

Bývalý ředitel a předchozí uživatel kanceláře Svatopluk Němeček to však odmítá. „Já o té věci fakt vůbec nic nevím, a proto to neumím komentovat,“ uvedl na dotaz Seznamu.

Svatopluk Němeček se do čela nemocnice vrátil poté, co byl odvolán z postu ministra zdravotnictví. V ředitelské funkci pak strávil dobu od listopadu 2016 do ledna tohoto roku.

Nový ředitel dokládá faktury

Jeho nástupce a nyní pověřený ředitel nemocnice Machytka uvádí, že instalace zařízení je skryta pod objednávkou a fakturou na kontrolu bezpečnostního systému nemocnice.

Objednávka u společnosti Revergo Moravia má datum z loňského listopadu, na začátku prosince pak společnost zaslala nemocnici fakturu na 60 500 korun. Oba dokumenty má Seznam k dispozici.

„Na těch fakturách bylo uvedeno něco jiného. Jednalo se o nějakou zakázku na zpracování bezpečnostní strategie ve fakultní nemocnici. Nicméně reálně bylo provedeno toto,“ uvedl Evžen Machytka.

Jednatelem společnosti Revergo Moravia je Milan Pospíšek, někdejší ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování na Policejním prezidiu, odkud na konci roku 2015 odešel.

Seznamu sdělil, že jeho firma rušičky neinstaluje. Pro nemocnici prý udělali to, co je uvedeno na faktuře: „Posouzení objektu a bezpečnosti, kterou tam mají. Ta práce je tam uvedená.“

Podobně mluví náměstek ředitele Ivo Žolnerčík, jehož podpis je na zmíněné objednávce. „Pokud vím, tak faktura byla za provedenou studii stávajícího stavu úrovně bezpečnosti a návrh dalších opatření,“ uvedl.

Ředitel Machytka však trvá na svém. „Rušičky opravdu v pracovně ředitele nainstalovány jsou. Já mám důvodné podezření, že to bylo opravdu provedeno na základě této faktury, a ať si každý udělá obrázek sám,“ říká.

Reklama

Související témata:

Doporučované