Hlavní obsah

Záhada vyřešena, tvrdí Babiš. Tady máte odpovědi, jak jsem přišel k Agrofertu

Krize vlády ve výrocích politiků.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Ministr financí zveřejnil 22 odpovědí na otázky kolem svého podnikání. Píše, jak to bylo podle něj s dluhopisy nebo koupí podílu společnosti Agrofert.

Článek

Vyřešil jsem několik záhad, tvrdí ministr financí Andrej Babiš v odpovědi premiéru Bohuslavu Sobotkovi a snaží se tak rozptýlit pochybnosti, které se kolem něj v posledních dnech a týdnech objevily.

V dopise, který Babiš zveřejnil, píše, jak to z jeho pohledu bylo s korunovými dluhopisy nebo jak si koupil podíly ve společnosti Agrofert.

Sobotka v minulých dnech odeslal prezidentu Miloši Zemanovi návrh na odvolání Babiše z křesla ministra financí. Zdůvodnil to tím, že je zatížen podezřeními, že neodváděl daně. A navíc také, že úkoloval novináře v médiích, která v minulosti vlastnil, jak mají psát.

Babiš ve zmíněném dopise odpovídá na 22 otázek. Například uvádí, že Agrofert vydal korunové dluhopisy, protože pro firmu bylo výhodnější si půjčit od svého akcionáře – Andreje Babiše – než od bank. Těm by prý musel platit vyšší úrok.

Časopis Reportér v sobotu uvedl, že si Babiš cenné papíry s šestiprocentním ročním výnosem koupil v době, kdy byl již politikem.

Největší balík v objemu přes 1,3 miliardy koupil 22. listopadu 2013 – měsíc poté, co se stal poslancem za hnutí ANO. Druhou a třetí část dokoupil další rok. V květnu zaplatil 153 milionů a v srpnu 82 milionů.

Dohromady se jedná o dluhopisy za zhruba 1,5 miliardy. Babišovi z nich plyne okolo devadesáti milionů nedaněných korun ročně.

Babišovy dluhopisy řeší policie. Jaké jsou klíčové otázky?

Otázka Babišových dluhopisů.Video: Seznam Zprávy

Babiš tvrdí, že před tím, než dluhopisy koupil, chtěl dát Agrofert na burzu. „Agrofert v době emise zvažoval vstup na akciový trh a připravoval příslušné kroky,“ uvedl. Jenže nakonec k tomu nedošlo. A tak se ke koupi dluhopisů dostal jen jeho akcionář – Andrej Babiš.

Pozoruhodné je také to, že Babiš popírá, že by Agrofert vlastnil společnost Romneya se sídlem na Kypru. Ta hrála klíčovou roli při ovládnutí společnosti U Rytířů. Příběh, který skončil tragicky, rozkrývali reportéři pořadu Zvláštní vyšetřování. Připomeňte si ho:

Situace kolem Babiše způsobila v posledních dnech vážnou krizi ve vládě. Sobotka nejdříve podal demisi celého svého kabinetu. Když však poté zjistil, že by prezident Zeman odvolal jen jeho, rozhodl, že požádá Hrad jen o odvolání Babiše. Prezident se k návrhu má vyjádřit v dalších dnech.

Reklama

Doporučované