Hlavní obsah

Ztracený kamion u Jermanové: Po obchodu za miliony nezůstaly žádné dokumenty

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

V zahraničí nám zadrželi kamion s důležitými respirátory, tvrdila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Později řekla, že měla špatné informace.

Reklama

Středočeská nemocnice si objednala roušky a respirátory u nekontaktní firmy. A na základě „e-mailové poptávky“.

Článek

Před dvěma týdny na tiskové konferenci - přenášené kvůli obavě z nákazy přes Facebook – vypočítávala středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), jak chce kraj chránit lékaře i obyvatele před koronavirem.

A v jednu chvíli zmínila, že stále čeká na slíbenou dodávku desetitisíců respirátorů a roušek ze zahraničí. Jela v kamionu, který se však zatoulal někde v Německu.

„Doufám, že nám ho najdou, protože by nám hodně pomohli,“ řekla hejtmanka na adresu německých úřadů, které nabídly při pátrání pomoc.

Dnes tento vysoce podezřelý obchod vyšetřuje policie. Náklad totiž stále nedorazil a kraj zboží nejspíš už nikdy neuvidí.

Podle zjištění Seznam Zpráv však tenhle kontrakt provází další podivné okolnosti, které hlavní aktéři odmítají vysvětlit. Například: k nákupu respirátorů a roušek neexistuje žádný veřejný dokument – smlouva nebo objednávka. Obchod se měl patrně odehrát jen na základě několika e-mailů a telefonátů.

A papíry jsou kde?

Celkem 400 tisíc roušek a osm tisíc respirátorů objednala 12. března nemocnice v Benešově. S tím, že tohle zboží centrálně nakoupí i pro potřeby ostatních nemocnic.

Když zásilka v termínu nedorazila, hejtmanka Pokorná Jermanová řekla, že kamion zůstal na německých hranicích, kde ho zadržely tamní úřady.

Na to pak reagoval německý velvyslanec Christoph Israng: žádný kamion Němci neblokují. Velvyslanec také požádal hejtmanku, ať v této těžké době „nešíří falešná obvinění“.

Hejtmanka nakonec začátkem tohoto týdne spor urovnala. Kamion prý v Německu skutečně nezadržují a kraj se stal zřejmě obětí podvodu ze strany dodavatelské firmy.

Jenže příběh má hned několik zásadních otazníků – včetně toho, kdo vlastně měl na dodávce ochranného materiálu pro kraj vydělat.

Podle zjištění Deníku N si benešovská nemocnice objednala zboží u pražské firmy Palmerston, která je naprosto nekontaktní.

Nemocnice v Benešově ale zároveň odmítá vysvětlit, jak vše v polovině března začalo. Oslovila firma nemocnici s nabídkou respirátorů a roušek? Nebo to naopak byla nemocnice?

Podle ředitele Romana Mrvy se objednávka odehrála na základě „e-mailové poptávky“. Nic bližšího k tomu ředitel ani na opakovaný dotaz Seznam Zpráv neupřesnil.

Jestli tedy na základě „poptávky“, mělo by to znamenat, že nemocnice – v době skutečně velkého nedostatku těchto pomůcek – oslovila firmu Palmerston. Jak na ni natrefila, není jasné, protože firma tyto služby veřejně nenabízí. A pohled do obchodního rejstříku odhaluje, že v posledních letech nezveřejňuje povinné údaje o hospodaření a jeden z jejích jednatelů prošel exekucí.

„V danou dobu se tato nabídka jevila jako jedna z mála charakterních, časovou dostupností i obsahem zboží nejlépe využitelná pro všechny středočeské nemocnice,“ napsal doslova ředitel Mrva ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Vyšetřuje se, nerušit

Ředitel benešovské nemocnice neodpověděl ani na otázku, jakou hodnotu zboží mělo. Pouze upozornil, že nemocnice předem nic neplatila. Podle obvyklých cen roušek a respirátorů se dá odhadnout, že se cena pohybovala v řádu několika milionů.

Obvykle podobné nákupy fungují tak, že instituce (kvůli krizové době bez výběrového řízení) vystaví oficiální objednávku – a buď za nedostatkové ochranné pomůcky zaplatí zálohu, nebo cenu uhradí, až firma zboží přiveze. Objednávky i smlouvy se zveřejňují v registru smluv. Dělají to tak například Ministerstvo zdravotnictví i Ministerstvo vnitra, které nakupují v objemech stovek milionů.

Ohledně nemocnice v Benešově a dodávky od firmy Palmerston není v registru smluv ani čárka. Proč tam dokumenty chybějí, ředitel Mrva opět nevysvětlil.

Nepátrá po tom ani Středočeský kraj, pod nějž nemocnice spadá. „Objednávka byla vystavena nemocnicí, obraťte se proto v této věci na její vedení,“ uvedla mluvčí úřadu Helena Frintová.

Toto pondělí nemocnice podala kvůli nevydařenému obchodu trestní oznámení. Není jasné proč – i ředitel Mrva zdůrazňuje, že nemocnici žádná škoda nevznikla. Každopádně nyní už Mrva nechce odpovídat na žádné další otázky.

„Vzhledem k tomu, že se celá věc předala k prošetření policii, nebudu se více vyjadřovat. Děkuji za pochopení,“ odepsal ředitel.

Reklama

Doporučované