Hlavní obsah

Záhadná exploze ruské rakety: Pro Putinův režim lidské životy nemají hodnotu, říká rusista Dvořák

Rozhovor s expertem na Rusko Liborem Dvořákem o nevydařeném testu moderní rakety.Video: Lucie Hrdličková

 

Reklama

Nejasné i protichůdné informace, tajnosti, mlžení Kremlu a prázdné fráze v oficiálních vyjádřeních. To vše provází výbuch rakety s pravděpodobně jaderným pohonem ve zkušebním areálu v Severodvinsku na severu Ruska. Zemřelo při něm nejméně pět lidí. Jak velkou hrozbu Rusko představuje a kam spěje? To řekl v rozhovoru pro Televizi Seznam expert na Rusko Libor Dvořák.

Článek

Tragédii začali jaderní experti označovat jako malý Černobyl. Podle Dvořáka ale takové srovnání není korektní: „Černobyl byla skutečně obrovská tragédie, která zasáhla statisíce až miliony civilních občanů.” Dvořák připomíná, že za posledních šest týdnů se podobných nehod na severu Ruska stalo několik.

Agentura pro jadernou energii Rosatom po havárii potvrdila, že zemřelo několik jejích zaměstnanců. Podle Dvořáka to znamená, že byl vážně zasažený tým, který mohl vyvíjet raketu na jaderný pohon označovanou jako 9M730 Burevestnik nebo SSC-X-9 Skyfall. Zpráva Rosatomu se ale o jaderném materiálu výslovně nezmiňovala, v informaci se hovořilo o zacházení s „izotopy“.

„Dočetl jsem se, že vědecký tým, který byl přítomný startu té rakety, bude velmi těžké nahradit. Bude to trvat třeba generaci, než se obnoví,“ říká Dvořák.

Po havárii rakety z minulého týdne se kvůli zvýšené radiaci měli začít evakuovat místní obyvatelé – nakonec k tomu ale nedošlo. „Radiační nebezpečí tam bezesporu hrozilo, ale jak se putinovský režim začíná chovat podobně jako kdysi sovětský, tak se to zkrátka a dobře bagatelizuje,” vysvětluje expert na Rusko.

„Pro Putinovo Rusko zůstává státní prestiž vším. Je to hodnota nade vše. Nějaké lidské životy v tomto ohledu nemají pro režim cenu,” dodává.

V čem spočívá riziko testované střely Burevestnik? Jak funguje jaderný pohon takové rakety, který Rusové údajně vyvíjejí? A proč Spojené státy projekt na střely s jaderným pohonem zastavily už v šedesátých letech? Dozvíte se v rozhovoru s rusistou Liborem Dvořákem v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované