Hlavní obsah

Záhadná organizace zjišťuje názory českých politiků na Čínu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Někteří čeští politici a experti dostali v minulých týdnech dotazník, ve kterém měli napsat, co si myslí o česko-čínských vztazích, projektu Hedvábné stezky nebo pekingském summitu 17+1.

Článek

Na případ upozornil deník Aktuálně.cz, podle kterého za dotazováním stojí záhadná čínská organizace operující v Česku přes prostředníky. Získané informace měly pravděpodobně sloužit přímo komunistickému režimu.

Čeští tazatelé respondentům zatajili, že průzkum si platí čínská strana, píše deník. Na čínské zadání ho organizuje poradenská firma Altios. Ta se na práci neúspěšně pokoušela najmout české sinology – a přitom prozradila, že konečným příjemcem informací je organizace China Global Governance Institute (CGGI).

Má jít o čínský vládní think-tank. Deník ale upozorňuje, že ani jim, ani osloveným sinologům se žádnou takovou organizaci nepodařilo dohledat. Společnost Altios na dotazy ohledně toho, kam přesně informace putují a jak budou využity, neodpověděla. Není tak jasné, kdo přesně průzkum financuje a co tím sleduje.

V průzkumu se objevily otázky například na to, zda politici považují nadcházející summit 17+1 za příležitost k uhlazení sporů mezi Českem a Čínou, které vyvolal pražský primátor, když vypověděl partnerství s Pekingem. Nebo jak strana osloveného politika hodnotí česko-čínskou spolupráci.

V poslední době byla rozkryta řada utajených projektů, jak vylepšit obraz Číny v Česku. Vyšlo například najevo, že firma Home Credit si speciálně kvůli tomu platila PR agenturu, čínská ambasáda zase tajně financovala konference na Karlově univerzitě.

Reklama

Doporučované