Hlavní obsah

Záhadná otrava ruského exšpiona Skripala v Anglii. Událost připomíná Litviněnkovu vraždu v roce 2006

Jiřím Hošek o kauze otráveného ruského exagenta.Video: Veronika Krátká, Seznam Zprávy

 

Reklama

V nemocnici v anglickém městě Salisbury dál bojuje o život bývalý plukovník ruské vojenské rozvědky GRU Sergej Skripal. Ten je spolu s 33letou ženou v kritickém stavu po intoxikaci neznámou látkou. Policie zatím nepotvrdila, že se dvojice stala obětí trestného činu. Událost už ale prošetřuje protiteroristická jednotka britské policie. Specialisté v protichemických oděvech uzavřeli a prohlédli místo, kde byla dvojice nalezena, stejně jako urgentní příjem v nemocnici, kde pacienty ošetřili.

Článek

Britská policie se snaží identifikovat látku, kterou se 66letý Skripal otrávil. Podle listu The Daily Telegraph by se mohlo jednat o fentanyl, syntetický opioid. Coby analgetikum je asi stokrát účinnější než morfin. Odcházející šéf britské protiteroristické policie Mark Rowley pro BBC uvedl, že jeho jednotka použije veškeré „technické, vědecké a vyšetřovací prostředky, pokud by existovalo podezření z nekalého jednání”.

Pořad Mapa: Jedy a travičství v mezinárodní politice zažívají něco na způsob renesance

Mapa Jiřího Hoška.Video: Hošek, Seznam Zprávy

Sergej Skripal poskytoval britské zpravodajské službě MI6 několik let za úplatu citlivé informace. MI6 ho podle televize ITV získala ke spolupráci v roce 1995. Skripal byl ale prozrazen a v roce 2006 byl v Rusku za špionáž odsouzen na 13 let do vězení. V roce 2010 se stal součástí obří výměny špionů, kdy se do Ruska dostala skupina ilegálů kolem vyzvědačky Anny Chapmanové, zatímco opačným směrem putovali kromě Skripala vědec Igor Suťjagin a bývalí příslušníci KGB Alexander Zaporožskij a Gennadij Vasilenko. Sergej Skripal dostal ve Spojeném království novou identitu, státní penzi a žil v domku v Salisbury v hrabství Wiltshire.

Vzpomínka na Litviněnka

Jeho záhadná otrava okamžitě vyvolala vzpomínky na vraždu bývalého příslušníka KGB a FSB Alexandra Litviněnka. Ten byl v roce 2006 v Londýně otráven radioaktivním poloniem 210. Veřejné soudní vyšetřování později ukázalo, že stopy Litviněnkovy vraždy vedou do Moskvy, a že jeho likvidaci s největší pravděpodobností nařídil sám Vladimir Putin. Vdova po Alexandru Litviněnkovi, Marina, stanici BBC Radio 4 ke Skripalovu případu řekla, že „je to jako dé-jà vu,“ přesně jako událost, kterou zažila před 11 lety.

Ruský disident Alex Goldfarb si myslí, že je namístě se domnívat, že v pozadí Skripalovy otravy je Kreml. Goldfarb, který se přátelil jak s Litviněnkem, tak Skripalem, listu Daily Mail řekl, že intoxikace je „modus operandi Kremlu”. „Je zajímavé, že se to stalo zrovna před ruskými prezidentskými volbami. Putin evidentně předpokládá pozitivní volební dopad takového druhu činnosti,” dodal Alex Goldfarb. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov označil Skripalovo „onemocnění” za „tragickou situaci, ke které Moskva nemá žádné informace”.

Reklama

Doporučované