Hlavní obsah

Záhadná smrt 800 poutníků v Himálaji zůstává bez odpovědí. Testy DNA přinesly další otazníky

Foto: Wikimedia Commons/Schwiki

V himálajském jezeře na severu Indie byly v roce 1942 nalezeny pozůstatky osmi set těl.

Reklama

Indické jezero Rúp Kund představuje pro archeology jednu z největších a nejstrašidelnějších záhad – v roce 1942 tu lesní strážce objevil pozůstatky osmi set lidí. Jejich těla tam mohla podle původních odhadů ležet až tisíc let. Testy DNA nyní o tajemném případu odhalily nové podrobnosti.

Článek

V jezeře Rúp Kund přezdívaném „jezero koster“ na indické straně pohoří Himálaj se před více než sedmdesáti lety našly pozůstatky poutníků, kteří zmizeli ve sněhové bouři.

Výsledky předběžných testů DNA provedené na počátku 21. století naznačovaly, že lidé, kteří ve výšce přesahující pět tisíc metrů nad mořem zemřeli, pocházeli z jižní Asie. Žít měli údajně okolo roku 800 a zemřít měli všichni během jedné události.

Foto: Mapy.cz

Jezero Rúp Kund.

Vědci však nyní provedli nové, komplexnější testy DNA celkem 38 sad pozůstatků a studii publikovali v odborném časopise Nature Communications.

Testy odhalily, že 23 lidí s jihoasijskými kořeny zemřelo během jedné nebo více událostí mezi sedmým a desátým stoletím. Dalších 14 osob z jižní Asie ale na místě podle nejnovějšího výzkumu zemřelo až o tisíc let později.

První skupina měla navíc genetickou vazbu i na oblast Středomoří – konkrétně na Řecko a Krétu. Žádné z obětí mezi sebou navíc neměly příbuzenský vztah. Co tato skupina u indického jezera dělala, je však pro badatele záhadou.

„Když jsme získali výsledky DNA testů, bylo naprosto jasné, že některé osoby nepocházely z jižní Asie. Což bylo něco, co jsme rozhodně neočekávali,” řekla časopisu National Geographic Éadaoin Harneyová, která na studii spolupracovala.

Nejasná je i samotná příčina smrti. Podle časopisu National Geographic je nepravděpodobné, že by lidé zemřeli v boji, jelikož na místě se nenašly žádné zbraně či známky násilí. Oběti byly navíc v době úmrtí zdravé, což vylučuje i epidemii.

Vodítkem k příčině jejich smrti by mohla být pouť Raj Jat, při které poutníci oslavují hinduistickou bohyni Nanda Devi. Poutníky pravděpodobně zastihlo krupobití – na místě badatelé našli předměty podobné dnešním slunečníkům, kterými se mohli před kroupami bránit.

Na několika nalezených lebkách navíc archeologové odhalili nezhojené fraktury. To byl ostatně důvod, proč se výzkumníci rozhodli pro novou analýzu.

Archeologové mají v plánu se na místo záhadné smrti několika stovek poutníků znovu vrátit během příštího roku.

Reklama

Doporučované