Hlavní obsah

Záhadná žena z chorvatského ostrova. Místní nechápou, jak se mohla ocitnout na útesech

Foto: primorsko-goranska-policija.gov.hr

Záhadná žena z chorvatského ostrova se jmenuje Dana Adamcová, je jí 56 let a je slovenské národnosti.

Reklama

V odlehlé části ostrova Krk byla nalezena anglicky mluvící žena, která si nepamatuje, kdo je a jak se na místo dostala. Pochází z Československa a vyráběla v USA šperky pro slavné osobnosti, prozradili policii její přátelé.

Článek

Zpráva o nalezení záhadné ženy s modřinami a řeznými ranami na obličeji, přitáhla zájem celého světa. Podle fotografií ženu poznali její přátelé, kteří následně kontaktovali chorvatskou policii a sdělili jí její identitu. Informoval o tom britský deník The Times.

Uvedli, že se jmenuje Daniela Adamcová, je jí 56 let a je slovenské národnosti. Část života strávila ve Spojených státech amerických, kde vyráběla šperky i pro takové hvězdy, jakými jsou herečka Brigitte Bardotová nebo zpěvačka Diana Rossová.

Ženu – známou pod jménem Dana – poprvé spatřil na odlehlém skalnatém výběžku ostrova Krk místní rybář. V prakticky nepřístupné oblasti, o které je známo, že v ní loví medvědi, strávila podle všeho několik dní. Na otázky, jak se na místo dostala, nedokázala odpovědět. Nepamatovala si dokonce ani, kdo je.

Její přátelé uvedli, že opustila Československo v roce 1984, kdy jí bylo 19 let. Nikdo z jejích kamarádů ani rodinných příslušníků nechtěl ze země odejít s ní, a tak Dana Adamcová emigrovala do Spojených států amerických sama. Vystudovala tam módní školu se zaměřením na šperk a následně pracovala v klenotnictví. Souběžně vyráběla vlastní šperky podle svých návrhů.

Kontakty v oblasti filmového průmyslu získala poté, co se provdala za producenta. Její šperky se pak dostaly do těch nejslavnějších filmových sfér. Nosila je Barbra Streisandová, Brigitte Bardotová nebo Diana Rossová, která údajně její práci velmi obdivovala, a několik kousků si od ní dokonce koupila. Šperky Dany Adamcové se objevily také ve známé televizní show Přátelé a dalších seriálech a filmech.

V roce 2000 se Adamcová rozvedla a vrátila se zpět na Slovensko, kde se o několik let později znovu provdala. Následně se odstěhovala do Irska. Podle informací její rodiny tam mezi lety 2013 a 2018 pracovala v zařízeních pro bezdomovce. Poté se rozhodla vrátit zpět do rodného Trenčína na západě Slovenska a pokračovat ve výrobě šperků. Děti nikdy neměla. Jeden z jejích přátel uvedl, že ráda cestovala a žila sama.

Její kamarádka Kelecic Miriam, Slovenka žijící v chorvatském Záhřebu, z fotografií, které rozeslala policie a sdílela média, Adamcovou poznala a na Facebooku zveřejnila fotografii své kamarádky, jak drží několik náhrdelníků. Kontaktovala chorvatskou policii, která byla souběžně o identitě ženy informována také slovenskými novináři.

„Záhadná žena“ byla zachráněna 12. září poblíž vesničky Soline. Po týdnu neúspěšných snah o její identifikaci, detektivové v neděli veřejně vyzvali k pomoci.

„Uviděli jsme ženu na břehu ve velmi nepřístupné části,“ uvedl rybář, který společně se svou ženou spatřil Adamcovou den před její záchranou. „Moje žena si myslela, že rybaří, ale byli jsme moc daleko, abychom poznali, co dělá,“ dodal s tím, že žena nedávala nijak najevo, že by potřebovala pomoc.

„Další den ráno, mezi osmou a devátou, jsme zahlédli ženu na stejném místě. Už nám to přišlo podezřelé. Noci u moře jsou v září velmi chladné. Viděli jsme jak nervózně stoupá nahoru a dolů a když nás uviděla, začala řvát a mávat. Přiblížili jsme se ke břehu, abychom viděli, co se děje,“ uvedl rybář.

Dostat se k ní na lodi se jim kvůli skalám nepodařilo, kontaktovali tak chorvatskou horskou záchranou službu. Posádka o dvanácti mužích musela využít vozidla a následně ujít více než tři kilometry skalnatým terénem, aby ženu zachránila.

„Je to extrémně nepřístupná část zálivu se strašně ostrými skalami – doslova žiletkami, které vám proříznou podrážku bot. Není tam žádný život ani zvířata, snad jen s výjimkou divokých prasat nebo medvědů, kteří umějí doplavat za potravou. Žena v tomto věku rozhodně nemohla uplavat tak velkou vzdálenost, chce to mimořádnou sílu,“ řekl jeden z usedlíků, který žije poblíž.

Reklama

Související témata:

Doporučované