Hlavní obsah

Záhadné těleso dopadlo do české krajiny. Zázrak, nebo meteorit?

Záhady Josefa Klímy: Kam zmizel meteorit, který dopadl do Čech už před 400 lety?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Přesně před 400 lety se nad Vysočinou odehrála záhadná událost opředená kramářskými písněmi a neuvěřitelnými pověstmi.

Článek

Dobová zpráva Václava Želechovského zaznamenala: „Předně, ukázalo se neveliké mračno jako stůl a nebo mlejnské kolo, a v tom od některých ostřejšího zraku vidino divné přemítání, a jako vespolek se potýkání. Jiným zdálo se viděti nejprve jako ňáká vrata, a v nich veliký erb, s literami psanými, kdo by uměl čísti, a to spatřil, byl by mohl přečísti, to zmizelo, a zase se zdálo krvavé kolo, a z toho kola vyšili tři krvaví kříži, sebou se jakoby šermoval potýkali, až zmizeli. Jiní pak kteří na horách byli na ten obláček patřili, viděli odtud dejm vycházeti, a jako střílení vojska velikého proti vojsku jinému, jiní slyšeli také jako lermo bubnování. Lid na polích zůstávající děsil se, až k zemi přepadal: někteří i k vojnám se měli, bojíce se aby jich tu ruka rozhněvaného Pána Boha nepostihla.“

Na zem poté dopadly tři kusy záhadného tělesa. Dva z nich byly nalezeny. Šlo o kovové části znějící jako zvonovina, mohlo tedy jít o explozi meteoritu. Ovšem na Jimramov se snesl „ručniční prach“, který podle mnoha svědectví hořel. Jenže meteorit, když proletí atmosférou, se ohřeje na velmi vysoké teploty a vše hořlavé cestou shoří. Nikoli až na Zemi.

Přesně sto let po podivné události začala na Zelené hoře u Žďáru, v trase podivného tělesa, stavba poutního kostela svatého Jana Nepomuckého. Přestože Jan Nepomucký ještě svatý nebyl. Kostel má pod sebou skrývat zdroj boží energie. Může se pod největší stavbou křesťanské mystiky schovávat ona třetí, nikdy nenalezená část tělesa? A proč se ostatní dvě ztratily?

Odpovědi naleznete v úvodní reportáži. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované