Hlavní obsah

Záhadné vymírání stovek slonů mohly způsobit přírodní toxiny

Většina mrtvých slonů byla nalezena v oblasti delty řeky Okavango na severozápadě Botswany. Úřady nejprve hovořily o 154 zvířatech, později se jejich počet zvýšil o další dvě stovky.Video: AP

 

Reklama

Pravděpodobnou příčinou záhadného úhynu několika stovek slonů v Botswaně by mohly být podle předběžných testů toxiny přírodního původu, sdělil agentuře Reuters Cyril Taolo, ředitel pro divokou přírodu národních parků Botswany.

Článek

Už od května pracují botswanské úřady na analýze vzorků sebraných z těl záhadně zemřelých slonů. Dosud byla příčina neznámá. Jediné, co se okamžitě vyloučilo, byla otrava přírodním anthraxem, který v části Botswany občas postihuje divoká zvířata.

Vyloučena byla i hypotéza, že se sloni otrávili, jelikož nezemřela jiná zvířata. Pokud by někdo po okolí nebo do vody nastražil jed, bylo by pravděpodobné, že by se otrávilo více druhů zvířat.

Taolo také uvedl, že nyní se odborníci zaměří na možné environmentální příčiny, jako jsou toxiny produkované bakteriemi ve vodních plochách.

Většina mrtvých slonů byla nalezena v oblasti delty řeky Okavango na severozápadě Botswany. Úřady nejprve hovořily o 154 zvířatech, později se jejich počet zvýšil o další dvě stovky. Jejich těla byla netknutá, což svědčí o tom, že se nestala terčem pytláků, kteří slony loví kvůli klům.

Vzorky tkání mrtvých zvířat byly zaslány k rozboru do několika zemí včetně USA. Z analýz podle Taola zatím vyplývá, že příčinou úhynu nejspíše nebyla infekční choroba: „Dostali jsme výsledky několika testů ze zahraničí včetně USA. Podle nich je velice nepravděpodobné, že by smrt zapříčinil infekční patogen,“ uvedl ředitel oddělení pro divokou přírodu národních parků Botswany.

Reklama

Související témata:

Doporučované