Hlavní obsah

Záhadné vymírání stovek slonů. Vědci nic takového ještě neviděli

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Záhada obestírá dosud nevídané hromadné vymírání slonů v Botswaně. Za poslední dva měsíce jich tam z neznámých důvodů zemřelo přes 350.

Článek

Příčinu smrti stovek zvířat zatím nikdo nezná, botswanská vláda už vyloučila, že by šlo o akci pytláků. Na tělech mrtvých slonů nejsou známky násilné smrti a otrava jedem za účelem zisku by dávala smysl, jen pokud by zmizely sloní kly, což se nestalo.

Podle Sky News letecký průzkum ukázal, že 70 % zemřelých slonů skonalo poblíž zdrojů vody. Proti hypotéze, že se sloni otrávili, podle BBC, která mluvila s Niallem McCannem z britské charity bojující proti vyhynutí divokých zvířat, svědčí ale i fakt, že nezemřela jiná zvířata. Pokud by někdo po okolí nebo právě do vody nastražil jed, bylo by podle McCanna pravděpodobné, že by se otrávilo více druhů zvířat.

Víc o příčině úmrtí mají říct výsledky laboratorních testů, na které se ale ještě čeká.

Botswana je domovem třetí největší africké sloní populace. Současné vymírání je bezprecedentní. Že se něco děje, prozradil jeden květnový přelet nad deltou řeky Okavango. „Během tříhodinového letu jich uviděli 169. Napočítat tak vysoké číslo během tří hodin bylo výjimečné,“ popsal McCann okolnosti, které předcházely prvnímu varování místních ochránců přírody tamní vládě.

O měsíc později další pátrání odhalilo celkem přes 350 mrtvých slonů. „Je to naprosto bezprecedentní v kontextu počtu mrtvých během jediné události, která nesouvisí se suchem,“ řekl McCann.

Vymírání je násobně horší než loni při podobné události. V Botswaně tehdy zemřelo asi 100 slonů na otravu antraxem, vědci stejnou příčinu letošního vymírání nepředpokládají. Nic ale není jisté, dokud nebudou výsledky testů, mají odborníci málo indicií k vyšetření příčiny.

Mnoho slonů před smrtí padlo na zem přímo hlavou dolů, kromě nepřirozených pozic těl si ochránci všimli i známek chození v kruzích, což by podle McCanna mohl být důsledek poškození nervového systému. Jednou z možných variant je i nemoc.

Výsledky z laboratoří botswanská vláda očekává v „příštích týdnech“. Do té doby nelze stoprocentně vyloučit ani potvrdit prakticky žádnou hypotézu.

Reklama

Doporučované