Hlavní obsah

Dán potopil ponorku úmyslně, tvrdí policie. Tělo pohřešované novinářky se nenašlo

Novinářka Kim Wallová byla naposledy spatřena na věži ponorky Nautilus.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Policie prohledala potopenou ponorku Nautilus, nenašla ale žádné tělo. Švédská novinářka Kim Wallová byla naposledy spatřena, když na plavidle odplouvala s majitelem Peterem Madsenem.

Článek

Dánská policie stále neví, kam zmizela švédská novinářka Kim Wallová. Je ale přesvědčená, že zmizení třicetileté ženy souvisí se soukromou ponorkou Nautilus, která se za dosud nevyjasněných okolností potopila v pátek nedaleko dánské Kodaně.

Ponorka už byla vytažena z moře, ale policisté uvnitř nikoho nenašli. Vyšetřovatelé jsou podle serveru local.dk přesvědčeni, že majitel plavidla Peter Madsen poslal Nautilus ke dnu schválně.

„Vypadá to, že to byl úmyslný čin, co způsobilo, že se ponorka potopila,” řekl bez dalších podrobností Jens Moller z kodaňské policie. „Prohledali jsme ji, ale na palubě nikdo nebyl,” dodal Moller.

„Vysadil jsem ji v přístavu”

Šestačtyřicetiletý Madsen odplul s novinářkou na své ponorce ve čtvrtek. Wallová, která psala pro list The New York Times či The Guardian, přijala pozvání na krátkou plavbu. O Madsenovi připravovala reportáž. Návrat měla dvojice naplánovaný na pátek ráno, když se ale nevrátila, přítel třicetileté novinářky zalarmoval policii.

Madsena námořní hlídka zachránila z věže jeho potápějící se ponorky v pátek dopoledne. Novinářku podle svých slov vysadil v kodaňském přístavu. Její rodina však uvedla, že Wallová zmizela.

Policie Madsena zatkla pro podezření z vraždy Wallové, v sobotu stanul před soudem v Kodani, kde si vyslechl obvinění. Vinu popřel, při rozhovoru se svým obhájcem se v soudní síni dokonce usmíval.

Zakrýt stopy?

Dánský deník Ekstra Bladet spekuluje, že Madsen své plavidlo úmyslně potopil, aby zakryl stopy po vraždě Wallové. Proč šla ponorka ke dnu, dosud vyšetřovatelům není jasné. Loď se našla až v sobotu v zátoce Koge jižně od Kodaně v hloubce sedmi metrů.

„Jsem smutný, protože se Nautilus potopil,” uvedl Peter Madsen. Hlavní příčinou byl podle něj problém s takzvanou vyrovnávací či balastní nádrží. „Hrál jsem si tam s různými věcmi, s balastní nádrží tam byla nějaká chyba. Jakmile jsem ji začal opravovat, situace se zhoršovala. Trvalo asi 30 vteřin, než se loď potopila,” řekl Madsen médiím.

Přibližně 40tunové a 18 metrů dlouhé plavidlo UC3 Nautilus bylo největší amatérsky postavenou ponorkou na světě. Madsen ji sestrojil v roce 2008 za peníze získané v crowdfundingové kampani.

Nešlo přitom o jeho jediný projekt. Nejprve postavil malou ponorku Freya a po ní větší ponorný člun Kraka. Spolu s Kristianem von Bengstonem, jenž dříve pracoval pro americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), také inicioval sdružení amatérských nadšenců, které se pokouší dostat do vesmíru člověka.

Reklama

Doporučované