Hlavní obsah

Záhadný zápal plic v Kazachstánu je nejspíš covid-19, myslí si WHO

Foto: Profimedia.cz

Testování automobilistů v kazašské metropoli Almaty.

Reklama

Minulý týden svět vyděsila zpráva čínské ambasády v Kazachstánu o záhadném zápalu plic, který je smrtelnější než koronavirus. Světová zdravotnická organizace si ale myslí, že jde o tutéž nemoc.

Článek

Záhadný zápal plic, který vypukl v Kazachstánu, je pravděpodobně koronavirus, řekl v pátek vysoký představitel Světové zdravotnické organizace (WHO). Michael Ryan, ředitel zdravotního pohotovostního programu WHO, se domnívá, že „případy nebyly správně diagnostikovány“, citovala ho německá stanice Deutsche Welle. Tomu podle něj odpovídá i stoupající křivka nemoci covid-19 v zemi.

Jako první o zápalu plic informovala ve čtvrtek čínská ambasáda, která varovala své občany před smrtelným druhem zápalu plic, který se v červnu po Kazachstánu rychle šířil. V původním prohlášení psala o „kazašském zápalu plic“, později to změnila na „nekoronavirový zápal plic“. Kazachstán ale obavy z nové nemoci odmítl – připustil sice její výskyt, tvrzení o tom, že jde o novou chorobu, která se v zemi vymkla kontrole, ale označil za fake news.

Ryan dodal, že WHO nyní spolupracuje s kazašskými úřady a posuzuje rentgenové snímky případů zápalu plic, aby je porovnala s případy koronaviru. WHO zároveň dohlíží na kvalitu testování na covid-19 v Kazachstánu, aby nedošlo k tomu, že vyjde pozitivnímu člověku negativní test.

Epidemie zápalu plic si během první poloviny roku v zemi vyžádala 1 772 lidských životů, jen v červnu to pak bylo 628, informovala čínská ambasáda. O nárůstu případů v červnu psala i kazašská státní agentura Kazinform, podle níž byl v červnu zaznamenán dvojnásobný počet případů oproti stejnému období v loňském roce.

Kazašské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že nemocní měli i příznaky typické pro covid-19, protože byli ale testováni s negativním výsledkem, byl jako příčina úmrtí určen zápal plic.

Reklama

Doporučované