Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Byznys s kradenými vozy, hon na krále České Sibiře a glosy Šimona Pánka a rapera Lipa

Záhady Josefa Klímy ze 17. 3. 2019: Jak komunisté rozpoutali teror kvůli králi České Sibiře, byznys s kradenými vozy a glosy Šimona Pánka a rapera Lipa.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl pořadu, který připravuje tým novinářů kolem Josefa Klímy. Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí.

Článek

Úplatkům říkali „papírové pozdravy“, bankovky srolované v ruličkách nebo vložené do desek končily v kapsách úředníků z odboru dopravy v Kolíně. Protislužbou bylo promptní vyřízení registrace vozidel dovážených ze zahraničí. Mělo to ale háček – auta byla kradená a doklady prokazující jejich zahraniční původ byly falešné. Jak přesně celý byznys s kradenými vozy fungoval, kdo se v něm angažoval a jaké jsou vyhlídky poškozených, kteří přišli o svá auta? Mají šanci dostat se k penězům, jež za ně zaplatili? Zjišťovala reportérka Marcela Sobotková.

František Slepička je zapomenutý král České Sibiře. Na jedné straně bojovník proti komunismu, který se dokázal skrývat a unikat bezpečnosti víc než čtyři roky. Na druhé straně se stal záminkou k rozpoutání komunistického teroru na nevinných lidech. Po jeho stopách a osudu se vydal redaktor Jaroslav Mareš.

V aktuálním vydání pořadu Záhady Josefa Klímy nechybí ani tradiční glosy. V první z nich se ředitel humanitární organizace Člověk v tísni Šimon Pánek zamýšlí nad mocenskými spády Ruska a dokládá, proč je podle něj dobře, že Česko před dvaceti lety zakotvilo v NATO. V druhé glose pak mladý hudebník Lipo rozebírá diplomatické kroky premiéra Andreje Babiše.

Pořad Záhady Josefa Klímy můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované