Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Hádka o tunel na letiště. A spor o dřevník řeší vnitro

Záhady Josefa Klímy ze 4. 2. 2021: V části Prahy hoří lítý boj kvůli kontroverzní stavbě na letiště. „Ohrozí nás obří tunel!“ protestují občané. Starosta a nespokojený občan v klinči: Spor o dřevník skončil až na vnitru. A glosa Tomáše Etzlera.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl pořadu, který připravuje tým novinářů kolem Josefa Klímy. Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí.

Článek

Zní to sice jako sci-fi, ale za pár let by to měla být pravda. Léta diskutované spojení centra Prahy s letištěm Václava Havla dostalo konečně koncem roku pevné obrysy. Ale vzbudilo také nečekaně silný odpor občanů části Střešovic a Břevnova, kteří proti stavbě založili petiční hnutí. Podle poslední, zřejmě definitivní, verze totiž povede tunel pro rychlodráhu pod střešovickým kopcem a místní obyvatelé začali argumentovat tím, že naruší statiku tří set zdejších nemovitostí, může ohrozit školu, kostel, sportoviště. Stojí za rozhodnutím tlak developerů, kterým právě tato varianta vyhovuje nejvíc? A jak reagují na protesty státní instituce? Natáčel Josef Klíma.

Druhá reportáž pojednává o sporu mezi starostou a nespokojeným občanem. Přechovice je malá obec nedaleko Volyně. Mezi vedením obce a Luďkem Tomešem se před pěti lety rozhořel spor o hranice pozemků a o půlku dřevníku, který to dotáhl až na Ministerstvo vnitra. Příběh zrekonstruoval Jaroslav Mareš.

Součástí pořadu Záhady Josefa Klímy jsou tradičně i glosy. Tentokrát své zamyšlení připojil novinář Tomáš Etzler, který rozebral výroky prezidenta Zemana.

Záhady Josefa Klímy vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované