Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Kam může vést spor o dítě. A příběh náhodného zrádce

Záhady Josefa Klímy: České děti na hranici mezi státy, jazykem, kulturou a neústupností dospělých. Zemřel nešťastnou náhodou, ale udělali z něj za to kolaboranta. A glosa Báry Nesvadbové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl pořadu, který připravuje tým novinářů kolem Josefa Klímy. Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí.

Článek

Nikolka je na první pohled docela normální, hezká česká holčička. Přesto už ve svých deseti letech zaměstnala české soudy na všech úrovních, včetně soudu Ústavního a orgány sociální péče hned ve dvou státech. Kam až může vést rodinná přetahovaná o dítě, dokládá v reportáži Josef Klíma.

V druhé reportáži zrekonstruoval redaktor Jaroslav Mareš životní příběh protektorátního četníka Františka Ometáka. Ukazuje, jak se z člověka může – dílem nedorozuměním, dílem nešťastnou náhodou – stát minimálně v očích veřejnosti kolaborant.

Součástí pořadu jsou tradičně i glosy. Tentokrát své zamyšlení připojila spisovatelka Bára Nesvadbová, která rozebírá, jak se mění chovaní lidí za pandemie a v čem jí to připomíná Kafkovu povídku Proměna.

Záhady Josefa Klímy vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované