Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Měla si objednat vraždu manžela. Zachránil Prahu před zničením

Záhady Josefa Klímy z 30. 7. 2020: Měla si objednat vraždu manžela. Zapomenutý hrdina zachránil Prahu před bombardováním.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl pořadu, který připravuje tým novinářů kolem Josefa Klímy. Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí.

Článek

Tomáš Kartusek je bývalý hokejista, dnes podniká na Uherskohradišťsku ve stavebnictví. Zhruba před sedmi lety se zamiloval do vdané podnikatelky, 35leté Evy Zámečníkové. Po krátké známosti byla ale jeho vyvolená obviněna z toho, že si objednala vraždu svého tehdejšího manžela. Celých šest let pak tuto kauzu řešily soudy na Slovensku. Poslední verdikt padl letos v lednu. Objednala si podnikatelka skutečně vraždu svého manžela? Dozvíte se v reportáži Marcely Sobotkové.

Když v Praze vypuklo v květnu 1945 povstání, potýkali se povstalci s nedostatkem zbraní a s velkými ztrátami, které způsobilo německé bombardování. Hrdinský čin zapomenutého odbojáře ale Prahu zachránil od daleko větších škod. Jaký byl osud muže, který zachránil mnoho životů v hlavním městě a zabránil značným materiálním škodám? Mapoval Jaroslav Mareš.

Součástí pořadu Záhady Josefa Klímy je tradičně i glosa. Tentokrát své zamyšlení připojil pedagog a filozof Daniel Kroupa.

Záhady Josefa Klímy vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:55. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované