Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Muž, kterého hledala smrt na hranicích. Hledání záhady světové speleologie. A glosa Báry Nesvadbové

Záhady Josefa Klímy z 19. 5. 2019: Příběh muže, kterého málem zastřelili na hranicích. Hledání záhady světové speleologie. A glosa Báry Nesvadbové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl pořadu, který připravuje tým novinářů kolem Josefa Klímy. Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí.

Článek

Zdánlivě obyčejný český truhlář Ctibor Šindár prožil dobrodružnější život než většina z nás. Už v dětství se spolu s rodiči a čtyřmi sourozenci několikrát stěhoval z Evropy do Venezuely a zpět, protože je vždy vyhnala revoluce nebo lidská nenávist. Jeho život málem skončil na hranici, když se rodina pokoušela přejít z Českých Velenic do rakouského Gmündu. Jak tohle životu nebezpečné dobrodružství dopadlo? Natáčel Josef Klíma.

Na sklonku války, v říjnu 1944, se na Slovensku prý podařilo objevit jeden z nejzáhadnějších podzemních objektů světa. Měsíční jeskyni, která například uchovala kostru jeskynního medvěda. Druhu, který vymřel před koncem poslední doby ledové. Povědomí, kde přesně se jeskyně nachází, však zavál čas. Reportáž z objevitelské výpravy do Nízkých Tater připravil Jaroslav Mareš.

V tradiční glose se pak spisovatelka Bára Nesvadbová vrací k dubnovým teroristickým útokům na Srí Lance. Jen s velkým štěstím vyvázla ona i dcera bez újmy. V místech, kde umírali lidé, se pohybovala jen nedlouho před atentáty.

Právě v té době tam totiž vyrazila s dcerou na dovolenou.

Záhady Josefa Klímy můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované