Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Půjčil si peníze a nesplácí. A boj proti parkovišti načerno

Záhady Josefa Klímy z 23. 10. 2020: Když vám obec staví parkoviště na zahradě. A příběh nevidomého hudebníka, který půjčil peníze.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl pořadu, který připravuje tým novinářů kolem Josefa Klímy. Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí.

Článek

Radek Žalud je nevidomý hudebník. Má rád dechovku, často vystupuje i v televizi Šlágr. Právě tam se sblížil s Františkem Markem. „Představte si, že se s někým znáte osm let, je pro vás něco jako starší bratr. Takže když přišel s tím, že potřebuje nějak postavit byznys na nohy, říkal jsem si, proč ne?“ Půjčil mu přes milion a půl. Peníze už nikdy neviděl. Později zjistil, že zdaleka není sám, kdo naletěl. Viník si dál v klidu žije. Jak je to možné? Příběh zrekonstruoval Josef Klíma.

Strání leží těsně u hranic, je to poslední česká obec na cestě do Nového Mesta nad Váhom. Libor Zemaník koupil v roce 1996 od obecního úřadu zahradu o rozloze 350 metrů čtverečních. V roce 2017 mu ale na části pozemku obec postavila parkoviště. Odstavné parkoviště vyrostlo na místě bez stavebního povolení, bez zveřejnění na úřední desce. Jak se bránit, když obec staví na cizím? Zjišťoval Jaroslav Mareš.

Součástí pořadu Záhady Josefa Klímy jsou tradičně i glosy. Tentokrát své zamyšlení připojil ředitel české národní pobočky Transparency International David Ondráčka.

Záhady Josefa Klímy vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:55. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované