Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Skutečný příběh šarlatána a boj o příspěvek na péči

Záhady Josefa Klímy z 27. srpna 2020: Skutečný příběh šarlatána. Stát odmítl přiznat příspěvek na péči, pomohla reportáž. A glosy Daniela Kroupy a Jiřího Padevěta.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl pořadu, který připravuje tým novinářů kolem Josefa Klímy. Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí.

Článek

Minulý týden měl premiéru dlouho očekávaný film režisérky Agnieszky Holland „Šarlatán“. Jako předloha jí posloužil život muže, který je dnes sice zapomenut, ale kdysi ho znala celá republika. Jan Mikolášek byl za první republiky i po válce velmi známý léčitel. Jeho životní osud v reportáži přibližuje Josef Klíma.

Reportérka Petra Majerová se vrátila k příběhu Zdeňka Lukeše z Havířova. S rodinou Lukešových natáčela už z kraje roku, kdy posudková komise odmítla přiznat Lence Lukešové příspěvek na péči o svého muže. Zdeněk Lukeš trpí mnoha onemocněními, stal se z něj nemohoucí muž, jehož veškeré fyzické fungování je závislé na manželce. Jak to dopadlo? Změnily úřady své rozhodnutí?

Součástí pořadu Záhady Josefa Klímy jsou tradičně i glosy. Tentokrát své zamyšlení připojil historik Jiří Padevět a filozof Daniel Kroupa.

Záhady Josefa Klímy vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:55. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované