Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Soudce s Alzheimerem, boj s posudkovými lékaři a ukradené medaile

Záhady Josefa Klímy z 9. července 2020: Jak to dopadlo? Soudce s Alzheimerem, boj s posudkovými lékaři a ukradené medaile.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak to dopadlo? Reportér Josef Klíma se v letním speciálu vrací k případům, kterým se jeho tým v průběhu roku věnoval.

Článek

V loňské reportáži jsme upozornili na konkrétní případ muže, který rozhoduje o lidských osudech, ač trpí pokročilou Alzheimerovou chorobou. Jak poznat, že soudce už není schopen vykonávat svou funkci? A není nezbytné revidovat všechna jeho rozhodnutí od určité doby? Ministr spravedlnosti i prezidentka České unie soudců slibovali nápravu. Jak to dopadlo? Zjišťoval Josef Klíma.

V prosinci minulého roku jsme zveřejnili příběh Marie Škubnové ze Vsetína. Žena, která trpí vážným onemocněním páteře, marně bojuje už několik let s posudkovými lékaři. Ti stále dokola tvrdí, že je vlastně zdravá. Po odvysílání reportáže se případem začalo zabývat ředitelství České správy sociálního zabezpečení. A jejich odpověď byla překvapivá. Natáčela Petra Majerová.

Reportér Jaroslav Mareš zjišťoval, proč na berlínské olympiádě v roce 1936 získal československý tým v military závodu všestrannosti bronzovou medaili, ale podle oficiálních tabulek skončil až čtvrtý. Pravdu v zapomenutém příběhu zpolitizované olympiády objevil nyní sportovní historik Tomáš Kučera.

Součástí pořadu Záhady Josefa Klímy je tradičně i glosa. Tentokrát své zamyšlení připojil ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka a historik a spisovatel Jiří Padevět.

Záhady Josefa Klímy vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:55. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované