Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Soudí se o odškodné 22 let. Zruší se Havelské trhy?

Záhady Josefa Klímy z 24. 9. 2020: Nehoda z něho udělala invalidu. O odškodné se soudí 22 let. Skončí nejstarší trhy v Praze? A glosa Daniela Kroupy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl pořadu, který připravuje tým novinářů kolem Josefa Klímy. Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí.

Článek

Ivo Ouřada byl povoláním kouzelník. Kromě kouzlení, pomáhal i organizovat kouzelnické festivaly. Po roce 1989 začal i podnikat. Nešťastná vteřina 12. ledna 1998 z něj učinila invalidu, který je dnes nevidomý a neobejde se bez asistence manželky. Přesto se ani po dvaadvaceti letech nedočkal patřičného odškodnění a jeho soudní kalvárie patří co do délky k těm rekordním. Proč zkrachovaly snahy o mimosoudní vyrovnání? Co si o procesu, který se táhne 22 let, myslí karlovarská soudkyně, která ho má na starosti? Příběh zrekonstruoval Josef Klíma.

Havelský trh je jedním z nejstarších tržišť v Praze. Za 12 let by se dočkal osmistého výročí. Na začátku září ale vydal magistrát tržní řád, kterým zakazuje stánkařům prodávat téměř všechno. František Soukup provozuje tržiště od 90. let a má za to, že za koncem tržiště je zlá vůle vedení Prahy. Zvěsti o rušení trhu prý začaly prosakovat v průběhu léta. 17. září, předposlední den fungování trhu, se zástupci městské části, magistrátu, živnostenského úřadu a František Soukup sešli u ministra průmyslu a obchodu. Závěry schůzky interpretují její účastníci různě. Desítky stánkařů teď čekají, jak se situace vyvine. Natáčel Jaroslav Mareš.

Součástí pořadu Záhady Josefa Klímy jsou tradičně i glosy. Tentokrát své zamyšlení připojil filozof Daniel Kroupa.

Záhady Josefa Klímy vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:55. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované