Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Spor o nemocnici a dítě odebrané bezúhonné matce

Záhady Josefa Klímy ze 17. 12. 2020: Sušická nemocnice je na pokraji kolapsu, policie prověřuje smrt pacienta kvůli neposkytnutí péče. Jak pokračuje kauza dítěte, které odebrali bezúhonné matce a svěřili do péče otci, stíhanému za drogy? A glosa Barbory Nesvadbové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak to dopadlo? Tým novinářů kolem Josefa Klímy se vrací k některým případům, na něž v uplynulých měsících upozornil.

Článek

Od začátku září zuří na sušické radnici spor o podobu místní nemocnice. Zatímco jedna skupina v roce 2019 prosadila vizi městské nemocnice jako nemocnice poskytující akutní péči pro obyvatele Sušice a okolí, druhá tvrdí, že si město takový náklad nemůže dovolit. Mezitím byl jmenován nový jednatel nemocnice, který seznámil se svými plány zaměstnance nemocnice. Po schůzce podal zdravotní ředitel a zároveň primář chirurgie Ondřej Krajník s několika dalšími lékaři výpověď. Tým primáře Krajníka z nemocnice pak skutečně ke konci listopadu odešel. Nemocnice se ale mezitím proměnila v covidovou jednotku. Jaké jsou vyhlídky sušické nemocnice a jak se vyvíjí spor, na jehož konci mohou být zbytečně zmařené lidské životy. Příběh zrekonstruoval Jaroslav Mareš.

Druhá reportáž pojednává o partnerských vztazích. A přestože se většinou tahanicemi mezi bývalými partnery o děti nezabýváme, případ z Mohelnice nás naprosto šokujícím rozhodnutím OSPODu a následně i soudů pobouřil natolik, že se mu věnujeme už rok. Odbor sociální péče o děti totiž zcela nepochopitelně odebral naprosto bezúhonné mamince osmiměsíčního synka Frederika a svěřil ho do péče rodiny otce. Ten byl ale v té době už stíhaný kvůli drogám a dokonce skončil i ve vazbě. Natáčel Josef Klíma.

Součástí pořadu Záhady Josefa Klímy jsou tradičně i glosy. Tentokrát své zamyšlení připojila spisovatelka Barbara Nesvadbová.

Záhady Josefa Klímy vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:55. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované