Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Usnadňuje si policie práci? A příběh podvedené sanitářky

Záhady Josefa Klímy: Usnadňuje si policie při vyšetřování nehod práci unáhleným označením viníka? V nemocnici ji zaměstnávali jako dělnici, ve skutečnosti ale pracovala jako sanitářka s nárokem na vyšší plat. A glosa Petry Procházkové o ruských trollech.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl pořadu, který připravuje tým novinářů kolem Josefa Klímy. Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí.

Článek

Dvě dopravní nehody, o nichž je řeč v první reportáži, se odehrály v různém čase, v různých místech republiky a vyšetřovala je různá oddělení policie. Přesto, jak si alespoň myslí ti, kteří byli označeni za viníky, je něco spojuje. Nazvěme to třeba předjímání. Nebo: příliš uspěchaný názor na to, jak nehoda proběhla, ještě před tím, než byla pečlivě došetřena. Signalizují tyto dva případy nějaký obecnější trend? Neusnadňuje si policie někdy práci až příliš zaběhanými schématy vyšetřování i tam, kde by neměla? Příběh zrekonstruoval Josef Klíma.

Druhá reportáž pojednává o zvláštních personálních praktikách v jedné pražské nemocnici. Helena Adamcová Kulhánek se na konci loňského roku ucházela o práci ve fakultní nemocnici v Praze na Vinohradech. Tvrdí ale, že přestože byla přijata na nekvalifikovanou práci dělnice, ocitla se od prvního dne na covidovém oddělení a dělala práci sanitáře. Problém je i v tom, že práce dělníka je podstatně hůře placená než práce sanitáře a Helena Adamcová Kulhánek si to nechtěla nechat líbit a požadovala dorovnání. Odpovědí na tuto žádost byla výpověď na konci zkušební doby. Ve vedení nemocnice byl tehdy současný ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Jak se k věci postavil a jak chce věc řešit současné vedení nemocnice? Natáčel Jaroslav Mareš.

Součástí pořadu jsou tradičně i glosy. Tentokrát své zamyšlení připojila novinářka Petra Procházková, která rozebírá činnost ruských trollů na internetu, která je poslední dobu velmi intenzivní. Podle ní není cílem těchto trollů vás přesvědčit o ruské pravdě, ale vnutit vám teorii, že žádná pravda neexistuje.

Záhady Josefa Klímy vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované